Nevarna vožnja

Do smrti zbil kolesarko, vendar krivde ne priznava

ss
22. 7. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Jan Kočić, ki naj bi pri rdeči luči na semaforju na Celovški cesti v Ljubljani z veliko hitrostjo do smrti zbil mlajšo kolesarko, krivde ne priznava.

Google maps
Obtoženi je v preiskavi trdil, da je na semaforju gorela zelena luč.

Enaindvajsetletni Ljubljančan, ki je zaradi ponovitvene nevarnosti že skoraj štiri mesece v priporu, je obtožen, da je s svojim audijem A7 22. marca zvečer v Dravljah usodno trčil v 20-letno kolesarko.

»Enaindvajsetletnik je vozil osebni avtomobil po Celovški cesti iz smeri Šentvida proti centru mesta. Ko je pripeljal do križišča z Bravničarjevo in Korenčanovo ulico, ni upošteval rdeče luči na semaforju in je zapeljal skozi križišče, pri tem pa trčil v 20-letno kolesarko, ki je pravilno, po prehodu za kolesarje, prečkala vozišče Celovške ceste. Kolesarka je utrpela tako hude poškodbe, da je na kraju nesreče umrla,« so po nesreči sporočili s policije.

Umrla zaradi hudih poškodb glave in pljuč

Trčenje je bilo tako silovito, da je dekle odbilo kar 50 metrov daleč, ob padcu na tla pa jo je sila potisnila še približno 15 metrov stran. Mlada Ljubljančanka je umrla na kraju nesreče zaradi hudih poškodb glave in pljuč. Tožilstvo Kočiću očita kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu, za kar mu grozi do dvanajst let zapora, a krivde te dni na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal.

Trdi, da je gorela zelena luč

Po prepričanju tožilstva je Kočić vozil s hitrostjo najmanj 120 kilometrov na uro, za nameček pa naj bi zapeljal skozi križišče pri rdeči luči na semaforju. Obtoženi je – nasprotno – v preiskavi trdil, da je na semaforju gorela zelena luč, zato obramba želi novega izvedenca in vpogled v mrežo semaforjev.

Želi tudi novega izvedenca za hitrost

Kočić želi tudi novega izvedenca za določitev hitrosti. Dr. Niko Čertanc je namreč v sodni preiskavi ocenil, da je obtoženi po Celovški cesti, kjer velja omejitev 70 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo od 120 do 140 kilometrov na uro, strokovnjak za digitalno forenziko Jože Škrilec pa je s pomočjo podatkov računalnika v audiju hitrost ocenil na od 102 do 105 kilometrov na uro.