NEZNOSNA UMAZANIJA

(Ne)varna hrana v gostinskih obratih

nn
21. 7. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Jedi na krožnik prek glodavcev in ščurkov

arhiv
V nekaterih lokalih so odkrili zaskrbljujoče stanje. Dostop do živil so imeli insekti, glodavci in druge živali, kar je predstavljalo veliko grožnjo za zdravje gostov.

37 gostinskim lokalom so inšpektorji urada za varno hrano izdali odločbo o začasni prepovedi obratovanja.

Inšpektorji urada za varno hrano so izdali več kot 300 odločb lokalom, v katerih so ugotovili pomanjkljive higienske razmere. Ugotovitve so ponekod šokantne, ne samo v delavskih menzah, ampak tudi v prestižnih ljubljanskih restavracijah.

Inšpektorji so ponekod med nadzorom odkrili prostore za pripravo hrane v katastrofalnem stanju. Določena živila so bila pripravljena za uporabo tudi po preteku roka, peči in hladilniki polni skrnobe, v nekaterih prostorih pa je mrgolelo žuželk in insektov. Z urada so sicer sporočili, da se stanje glede na pretekla leta izboljšuje. Po opravljenem nadzoru so zaradi ogrožanja zdravja gostov izdali več kot 50 prepovedi, medtem ko je 37 gostinskih lokalov moralo začasno zapreti vrata. Največ prepovedi je bilo v Pomurju, pa tudi na Primorskem, Gorenjskem in Celjskem.

V nekaterih kuhinjah so našli ščurke, številne insekte in muhe na priboru, pajčevine ter umazane pulte, hladilnike in peč. Veliko je tudi primerov hrane, ki ji je potekel rok uporabe.

V Ljutomeru prepovedali burek

Nadzor je znova pripeljal do izdaje prepovedi obratovanja za nekatere pekarne, slaščičarne in gostinske lokale srednjega razreda. Inšpektorji so odločbe izdali 16 pekarnam, dve pa sta dobili takojšnjo prepoved obratovanja, in sicer Pekarna Biga iz Križevcev pri Ljutomeru ter Niti Plus iz Črnomlja. V Križevcih so zaradi umazanih polic, zasušenih maščob in stare nečistoče prepovedali proizvodnjo pekovskih izdelkov in bureka.

SREDIŠČE OB DRAVI

Tla, pulti, posoda in oprema so bili ponekod prekriti z zasušenimi ostanki več dni stare hrane, našli pa so tudi ščurke.

Sporne tudi prestižne lokacije

Toda v oči najbolj bodejo ugotovitve iz odločb za prestižnejše gostinske lokacije. V Gostilni As v središču Ljubljane so tako odkrili kup nepravilnosti in pomanjkljivosti: s kuhinjskih nap se je cedila maščoba, v prostoru za pripravo rib in mesa pa so potekala vzdrževalna dela, ob živilih so se torej nahajali gradbeni material in ostanki dela. Izhod v atrij je bil omejen s provizorično kovinsko steno in vrati z rešetkami, med katerimi je bilo dovolj prostora za prehod manjših glodavcev, izhaja iz poročila. Opozorila so izdali tudi nekaterim hotelom. Nepravilnosti so bile ugotovljene v hotelu Otočec ter hotelih v termah Zreče, Olimia in Čatež. V restavraciji Blejski grad so inšpektorji našli nekaj živil s pretečenim rokom uporabe in odkrili pomanjkljivo zaščito v hladilnikih. Nekatera živila so bila v hladilnikih tudi po dvanajst dni, čeprav jim je rok potekel že po štirih dneh.

Zastrupitve gostov

Dva gosta ljubljanskega lokala Pri babici sta lani zaradi histaminske zastrupitve končala v bolnišnici. Skupaj z drugimi dokazi o slabih higienskih razmerah pa je bilo to dovolj za izdajo začasne prepovedi rokovanja z živili. Tudi picerija Foculus se je morala soočiti s prepovedjo proizvodnje prometa živil znotraj in zunaj poslovnih prostorov, zaradi nezagotavljanja pogojev zdravstvene ustreznosti. Večina gostinskih lokalov, ki jih je doletela prepoved obratovanja, je pomanjkljivosti sicer odpravila, nekaj pa je bilo tudi takih, ki so trajno zaprli svoja vrata. Tako se je zgodilo s picerijo v Banovcih in na Dunajski cesti v Ljubljani, kjer sta se lastnika odločila za prekinitev dejavnosti.