Nesreča v gorah

Tragična noč: usodni padec profesorja

pk
21. 7. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Žalostna vest je včeraj prispela iz Posočja, kjer je s svojim sinom planinaril Janez Kavčič. Slednjemu je na poti domov zdrsnilo, sledil je padec po strmini, kar je bilo zanj usodno.

Sta
Triglavsko pogorje je bilo za 73-letnega Janeza Kavčiča iz Idrije usodno.

V Idriji, od koder preminuli prihaja, so pretreseni. Njihov sokrajan, priznani zgodovinar in priljubljeni profesor, se je s torka na sredo smrtno ponesrečil v triglavskem pogorju.

Domačini nam povedo, da je Kavčič v torek skupaj s sinom Tomažem odšel na Triglav. Na ta dan je okrog pol osmih zvečer začel sestopati z območja Doliča v dolino, a ko ga do polnoči na cilj še ni bilo, so sin in svojci sprožili iskalno akcijo.

Društvo klasikov
Janez Kavčič na enem od predavanj v okviru Društva klasikov.

Na Triglav se je Janez v torek odpravil s sinom Tomažem. Zvečer sta se vračala, a je Tomaž v dolino odšel prvi, očeta Janeza pa na cilj ni in ni bilo.

Najden ponoči

Na teren so nemudoma odšli gorski reševalci iz Bovca, ki so, tako nam povedo na Policijski upravi Nova Gorica, začeli iskati pogrešanega na in ob stezi, po kateri naj bi se vračal. »Gorski reševalci so ga našli mrtvega, in sicer okrog tretje uri ponoči. Domneva se, da je 73-letnemu moškemu zdrsnilo pri sestopu na območju Doliča proti Zadnjici, pri čemer je padel v globino,« pojasni novogoriška policija, ki je obravnavala dogodek. Zjutraj so preminulega s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v dolino.

Kot nam povedo Idrijčani, je gospod zelo rad zahajal v hribe, in menda je bil kar izkušen planinec, v dobri kondiciji, zato so začudeni, kako da se je tragedija zgodila ravno pri sestopu. »Morda pa je imel zdravstveno težavo,« meni eden od sokrajanov.

sta
Preminulega ponesrečenca je zjutraj v dolino prepeljal vojaški helikopter.

Poučeval je

Sicer je v rudarskem mestu in tudi širše Janez Kavčič znan kot zgodovinar, profesor, publicist in avtor več knjižnih del. Med drugim je na Gimnaziji Jurija Vege v Idriji 20 let poučeval družboslovne predmete. Veliko je publiciral, predvsem strokovna in poljudna besedila, aktivno se je vključeval v društveno in kulturno življenje v Idriji in drugod.

Kavčič je bil tudi kustos za starejšo zgodovino in vodja galerijske dejavnosti v Mestnem muzeju Idrija, kjer je delal do leta 1999; potem je na Osnovni šoli Spodnja Idrija poučeval do upokojitve leta 2007. Domačinom bo v spominu ostal kot izjemno prijeten človek mnogih darov, zapomnili si ga bodo tudi kot imenitnega profesorja, avtorja, pevca, kustosa in zgodovinarja.