Črna kronika

Zalog: požar v grobem pogašen, v zraku ni škodljivih snovi

J.P./STA
21. 7. 2017, 21.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Požar v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, ki je izbruhnil v četrtek, je v grobem pogašen, gasilci pa bodo z delom nadaljevali še ponoči. Meritve zraka so pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena. Okoljska ministrica podjetja poziva, naj okrepijo požarno varnost.

DL
Zagoreli so odpadna plastična masa in lesni sekanci.

Straški župan Dušan Krštinc je v večerni izjavi za medije povedal, da so meritve, ki jih je opravil ekološki laboratorij mobilne enote Inštituta Jožef Stefan, pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih plinov in snovi. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.

Terenske meritve Agencije RS za okolje (Arso) so pokazale, da je bila vsebnost delcev PM10 v štiriurnem povprečju na mejni vrednosti dovoljenega. To pomeni, da je zrak onesnažen, a onesnaženost ni presegla dovoljene vrednosti. Glede na razvoj gašenja pa lahko pričakujejo, da se bo vsebnost omenjenih delcev še zmanjševala, je pojasnil Krštinc. Glede na takšno stanje se bodo lahko evakuirani vaščani drevi vrnili na domove.

Danes pa so iz vrhniškega podjetja za ravnanje z odpadki Kemis, kjer je požar izbruhnil 15. maja, sporočili, da je ogenj zajel dobrih 871 ton odpadkov. Od tega je zgorelo 201,7 tone odpadkov, dobrih 72 ton jih je bilo nevarnih. Zaradi poškodovane ali staljene embalaže se je razlilo 68,7 tone odpadkov, od tega jih je bilo 36,7 tone nevarnih, so sporočili iz Kemisa. V Kemisu še navajajo, da so od požara do danes na odstranitev odpeljali že večino odpadkov. Odpadke, ki so bili v zajeti požaru, so v celoti odpeljali na uničenje, na mestu skladišča ostaja še nekaj odpadkov, ki jih požar ni zajel in jih bodo na odstranitev poslali v kratkem.

Vodja popoldanske gasilske intervencije Robert Janežič je povedal, da se na požarišču v glavnem ukvarjajo še z večjimi količinami gorljivega materiala, predvsem plastičnih odpadkov in lesnih sekancev, ki ga premetavajo z gradbenimi stroji in gasijo. Pogašeni material pa sproti čistijo in vozijo na deponijo.

Ker je tega zelo veliko, bodo gasilci delali vso noč oz. do jutra. Požar je sicer v grobem pogašen, na požarišču je bilo popoldne 117 gasilcev, zvečer pa pričakujejo menjavo ekipe. Med gasilci so imeli popoldne en primer dehidracije, zato ga je reševalno vozilo odpeljalo na opazovanje, a si je že opomogel. V današnjem gašenju je do 18. ure sodelovalo 183 gasilcev, gasiti je pomagal tudi vojaški helikopter.

Sicer pa so v sindikatu poklicnih gasilcev ob nedavnih požarih v tovarnah za predelavo nevarnih odpadkov danes opozorili, da inšpektorat za varstvo pred naravnimi nesrečami, ki deluje v okviru uprave za zaščito in reševanje na obrambnem ministrstvu, na področju preventive stori premalo. Menijo tudi, da bi morale imeti tovrstne tovarne zaposlene poklicne gasilce.

Kot je pojasnil sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc, v sindikatu inšpektorat in pristojno ministrstvo opozarjajo, da bo do požarov verjetno še prihajalo, bojijo pa se tudi morebitnih žrtev med prebivalstvom. Mnogi delodajalci v industrijski sferi zasebnega sektorja se namreč želijo po njegovih besedah izogniti strošku, ki bi ga imeli z zagotavljanjem primerne preventive.

Požar v obratu za predelavo odpadkov v Zalogu pri Novem mestu je sicer že tretji v tovrstnih obratih v dobrih dveh mesecih, po majskem v vrhniškem Kemisu in junijskem v ljutomerskem Eko Plastkomu. Ministrica za okolje Irena Majcen je danes v Ljubljani ocenila, da gre za nenavadno veliko število požarov v takšnih objektih. Zato podjetja poziva, da okrepijo varnost na tem področju, saj v zadnjih treh omenjenih primerih požarov podjetja niso imela zagotovljenega fizičnega protipožarnega varstva.

Glavna inšpektorica inšpektorata za okolje in prostor Dragica Hržica pa je pojasnila, da inšpekcija za okolje predelovalce odpadkov redno preverja, tudi podjetje Ekosistemi. Zadnji inšpekcijski pregled je bil tam opravljen junija letos. Družba je imela dovoljenje za predelavo nenevarnih odpadkov, po dosedanjih informacijah, ki jih imajo inšpektorji, pa v času požara tam ni bilo nevarnih odpadkov.

V celjskem podjetju Ekosistemi so se na vprašanja glede požara v njihovem obratu v Zalogu pri Novem mestu pisno odzvali, da imajo vsa okoljevarstvena in druga uporabna dovoljenja. Izjave o vzrokih požara še ne morejo dati, saj potekata še kriminalistična in forenzična preiskava. Odzvali se bodo, ko bodo znane vse okoliščine o nastanku požara.