Požar

Streho je zajel rdeči petelin

Janja Ambrožič, Dolenjski list
22. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V sredo zvečer je zagorelo pri Antonu Štepicu, po domače Mucljevem, na Studencu pri Trebnjem. Še dobro, da je lastnik ogenj kmalu opazil, sicer bi bile posledice še hujše.

Janja Ambrožič
Ogenj je uničil celotno ostrešje in precej otave ter slame

»Včeraj smo zmetavali otavo. Delo smo končali okoli 21. ure, potem smo še pomalicali in odšli vsaksebi,« je dan po dogodku spomine obujal gospodarjev brat Jože. Antona v času našega obiska ni bilo doma, saj je ravno odšel na zavarovalnico v Trebnje, da bi se dogovoril za cenitev škode.

ŠEL PO BALO

Sicer Jože večkrat pomaga bratu pri večjih opravilih na kmetiji, pa ne le on, tudi drugi sorodniki in prijatelji pridejo, ko jih potrebuje. Tako je bilo tudi v sredo. »Ko smo mi odšli, je šel brat po balo, da bi pripravil krmo za zjutraj. Stopil je še v mlekarnico, nakar je opazil, da se je na hodnik v hlevu usulo goreče seno. V tistem sem še jaz pogledal skozi okno in opazil, da je streha že v ognju,« pove sogovornik, ki živi nekaj deset metrov stran.

Zelo hitro so prihiteli gasilci. »Reševali smo stroje in odpeli krave, ki pa sploh niso hotele ven. Ker so gasilci uredili prezračevanje, so lahko ostale noter,« opiše in doda, da je betonska plošča preprečila, da bi se požar širil v pritličje. Tam je 20 krav.

Janja Ambrožič
Krav med gašenjem niso mogli spraviti iz hleva, niso hotele iti

68 GASILCEV

Vodja intervencije Lovro Hren, sicer poveljnik PGD Trebnje, je povedal, da so začeli gasiti pet minut po pozivu. »Ko smo zagledali prizor, je bilo jasno, da gre za polno razvit požar. Plameni so segali že prek strehe,« pojasni in doda, da so požar sicer hitro lokalizirali.

V gašenju in sanaciji na Studencu sodelovalo kar 68 gasilcev PGD Trebnje, Ponikve, Lukovek, Račje selo, Občine, Vrhtrebnje, Šentlovrenc in Velika Loka.

Janja Ambrožič
Pri Mucljevih je bilo včeraj dopoldne veliko pridnih rok

NAJVEČJI LETOŠNJI POŽAR

»To je letos največji požar na našem območju. Moram povedati, da imamo letos največ intervencij, odkar deluje naše društvo. Našteli smo jih že 56,« pravi Hren.

ŠKODE ZA 30 TISOČAKOV

Alenka Drenik s PU Novo mesto je sporočila, da je po oceni lastnika škode za okoli 30 tisoč evrov. Vzrok požara še ni znan.

Janja Ambrožič
Vodja intervencije Lovro Hren je bil na požarišču več kot 12 ur