Športni junak

Skrivnostna smrt izjemnega kolesarja

Urban Klančnik
22. 7. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Junija 1927 so v bližini vasi Peonis našli truplo enega najboljših kolesarjev vseh časov, Ottavia Bottecchie. So bili v njegovo smrt vpleteni fašisti ali celo mafija?

Arhiv Urbana Klančnika
Ottavio Bottechio

Arhiv Urbana Klančnika
Ottavio Bottecchia je bil zagrizen socialist in tako trn v peti Mussolinijevemu režimu.

Je dal kolesarja umoriti Mussolini ali pravzaprav mafija?

Mussolini je oblast prevzel leta 1922 s tako imenovanim pohodom na Rim in s pomočjo »črnih srajc«. Postal je Duce, voditelj, ki je Italijo vodil kot diktator. Za časa njegove vladavine ni bilo redko, da je tajna policija odstranjevala politične nasprotnike. In kot takšen je bil trn v peti režimu tudi Ottavio Bottecchia, ki je bil zagrizen socialist, kot izjemen športnik pa je imel veliko vpliva na ljudi v Italiji. Tako ne bi bilo nič nenavadnega, če bi fašisti po navodilih Mussolinija ali katerega od njegovih generalov izvedli atentat na kolesarja ter ga do smrti pretepli s palico. Leta pozneje je italijanski priseljenec v New Yorku, ki so ga zabodli, pred smrtjo dejal, da je on ubil Ottavia, po navodilih enega od mafijskih šefov. Povedal je tudi ime, a ni nihče poznal mafijca, ki naj bi dal ubiti Ottavia, domnevno za Mussolinijev režim.

Ottavio je bil prvi italijanski zmagovalec legendarne Tour de France (Dirke po Franciji). Rodil se je prvega avgusta 1894, v revni družini, v kateri je bilo devet otrok. Ottavio je bil zaprisežen socialist, a se je kljub temu pridružil vojski med prvo svetovno vojno. Tam je s kolesom prenašal sporočila na avstrijsko mejo. Po koncu vojne se je preselil v Francijo, kjer je delal kot gradbenik. Pozneje se je vrnil v Italijo in se začel ukvarjati s kolesarjenjem. Osvojil je nekaj tekem v Italiji, po letu 1920 pa se je začel s kolesarjenjem ukvarjati profesionalno. Leta 1924 je zmagal na prvi etapi Dirke po Franciji in nato ostal na prvem mestu vse do konca. Zmagal je tudi naslednje leto, leta 1926 pa je imel duševne težave in je odstopil od dirke. Triindvajsetega maja 1927 mu je umrl mlajši brat in Ottavio se je – še zadnjič – odpravil domov.

BRATOVA SMRT

Ottaviev brat Giovanni se je bil vozil s kolesom v bližini Conegliana, ko ga je zbil avtomobil, in Giovanni ni preživel. Potem ko se je Ottavio udeležil bratovega pogreba, se je odločil, da bo še nekaj časa ostal v Italiji. Tretjega junija 1927 pa se je zgodila katastrofa. Kmetovalec je v bližini vasi Peonis ob cesti našel Ottavia hudo poškodovanega. Imel je zlomljeno lobanjo in več kosti po vsem telesu. Njegovo kolo je bilo nekaj metrov stran, a zelo nenavadno je bilo, da ni bilo poškodovano. Ottavia so odnesli v bližnje gostišče, kjer mu je duhovnik dal zadnjo odvezo, nato pa so ga odpeljali v bolnišnico v Gemono (slovensko Humin), kjer je dvanajst dni pozneje umrl. V tem času ni nikoli prišel k zavesti.

USODNI DAN

Na dan, ko so Ottavia našli poškodovanega, je vstal ob zori in prosil, ali mu lahko pripravijo vročo kopel, ko se bo vrnil. To naj bi se zgodilo čez tri ure. Najprej se je s kolesom odpeljal do dveh prijateljev, s katerima je treniral, a nista imela časa, zato je odšel sam. Od tistega trenutka naprej nihče ne ve, kaj se je z njim dogajalo. Seveda obstaja možnost, da se je zgodila nesreča – morda ga je zbil voznik in nato zbežal. Možno je tudi, da je Ottavio nesrečo doživel zaradi bolezni srca ali celo zaradi sončarice. O takšnih teorijah so razmišljali tudi preiskovalci primera, nato pa so vse skupaj hitro zaključili brez prave preiskave. Ne nazadnje je bila takšna teorija dobra za vse. Družina je lahko pobrala precej veliko zavarovalniško premijo, takratni Mussolinijev režim pa najverjetneje tudi ni želel natančne preiskave.

arhiv
S tem kolesom je Ottavio zmagal na Dirki po Franciji.

ŠE ENA PRIČA

Leta pozneje je o smrti Ottavia spregovoril še en kmetovalec, ki je živel v bližini kraja nesreče. Tik pred smrtjo se je izpovedal duhovniku in dejal, da je on prvi našel Ottavia. Po njegovih besedah naj bi zagledal moškega, za katerega je verjel, da je kradel njegovo grozdje. Videl je že tudi, da je moški poškodoval trto. Pograbil je kamen in ga zalučal proti njemu. Moškega je hotel samo prestrašiti, a ga je s kamnom zadel. Nato se ta ni niti premaknil. Odšel je do njega in takoj videl, kdo je poškodovanec na tleh. Seveda ni bil kamen tisti, ki mu je prizadejal takšne poškodbe, a je kmetovalec verjel, da je bil on tisti, ki ga je ubil. Odvlekel je Ottavia na rob ceste in ga tam pustil.

Arhiv Urbana Klančnika
Ottavio je bil eden redkih, ki je na Dirki po Franciji zmagal v vseh etapah zapored.

Arhiv Urbana Klančnika
Ottavio Bottechio