Hitra rešitev

Malo drugačne, a preproste lahke poletne solate

zf
21. 7. 2017, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Če boste v vročem poletju na mizo postavili skledo dobre solate, boste poskrbeli za odlično kosilo, ki mu ne bo treba dodati niti juhe, kaj šele kakšne težke priloge.

Profimedia
Skrajšajte čas za pripravo hrane brez slabe vesti in pripravite odlična kosila.

V vročih dneh je razsipna in razkošna kosila marsikje že zamenjala solata, ki ni zgolj priloga, temveč odličen samostojen obrok. Si tudi vi želite pripraviti lahko in sveže kosilo, pa nimate idej? Preprosteje je, kot si mislite.

SOLATA S PIŠČANCEM, ŠAMPINJONI IN SADJEM

Ni treba, da za pripravo solate vedno uporabite kis in olje. Poigrajte se z okusi. Preizkusite kislo smetano, gorčico, med, sok limete, pomaranč …

Potrebujete: 4 kuhana ali pečena piščančja bedra, 250 g šampinjonov, 4 kumare, 200 g ananasa, 2 mandarini, 250 g koruze, limono, majonezo ali kislo smetano, kari, sol, poper.

Priprava: Meso natrgajte na manjše trakove. Šampinjone na hitro prepražite na maslu, dodajte sol in poper. Ananas narežite na rezine in po želji popražite ter ga dodajte v skledo k piščancu. Dodajte še narezano mandarino in koruzo. Polijte z limoninim sokom, začinite s karijem, vmešajte kislo smetano, solite in poprajte.

OSVEŽILNA MORSKA SOLATA

POTREBUJETE: 200 g morskih sadežev, 100 g zelene solate, paradižnik, gorgonzolo, limonin sok, česen, peteršilj, olivno olje, sol, poper.

Pri pripravi solat uporabite tudi semena. Odlično se v solati znajdejo prepražena sezamova ali lanena semena, tudi bučnice ji dodajo odličen okus. Ste pomislili morda na oreščke?

PRIPRAVA: Zeleno solato operite in otrebite. Paradižnik očistite in narežite, dodajte nasekljan peteršilj. Česen na hitro popražite v olju in dodajte morske sadeže. Pražite dobrih pet minut, dokler se kozice ne obarvajo rdeče. Posujte z nekaj peteršilja in na hitro podušite. Na krožnik najprej naložite solato in paradižnik, nato dodajte morske sadeže, prelijte z olivnim oljem in limoninim sokom. Solite in poprajte. Na koncu dodajte še gorgonzolo. 

TESTENINSKA SOLATA S TUNO

POTREBUJETE: 200 g testenin, 4 pločevinke tune, 4 paradižnike, žličko bazilike in origana, 200 g svežega brokolija, 150 g sira feta, sol, limonin sok, olivno olje.

PRIPRAVA: Testenine skuhajte po navodilih z embalaže in jih ohladite. Tuno nekoliko odcedite in jo dodajte testeninam. Brokoli na hitro pokuhajte in ohladite. V tem času narežite paradižnik in sir. Ko se brokoli ohladi, ga skupaj s paradižnikom in sirom stresite v skledo. Dodajte origano, baziliko, limonin sok in dobro premešajte.