Ukrajinska kriza

Na vzhodu Ukrajine najsmrtonosnejši spopad letos

B.K.
21. 7. 2017, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ukrajinska vojska je sporočila, da je v težkih spopadih na vzhodu države umrlo devet ukrajinskih vojakov. Nasilje se je okrepilo po napovedi separatistov o načrtu za oblikovanje nove države, poimenovane Malorusija.

Reuters
Čeprav premirje traja že od leta 2015, se obe strani obstreljujeta praktično na dnevni bazi. (Avdijivka, Ukrajina)

Da je šlo za najbolj smrtonosne spopade v letošnjem letu je potrdilo tudi ameriško zunanje ministrstvo. Tiskovna predstavnica Heather Nauert pa je pozvala Rusijo in sile, ki jih Rusija domnevno oborožuje, da nemudoma vzpostavijo premirje.

V spopadih je po podatkih ukrajinske vojske umrlo devet ukrajinskih vojakov. Štirje so bili žrtve obstreljevanja z minometi, tri je pokopala mina, eden pa je bil ubit v streljanju s separatističnimi silami, je povedal polkovnik Andrej Lisenko.

Arhiv Svet24
Predsednik Ljudske republike Doneck, Aleksander Zaharčenko.

Ponovno nasilje naj bi bilo posledica načrta o vzpostavitvi nove države poimenovane Malorusija, ki ga je pred dnevi oznanil voditelj separatistične regije Doneck Aleksander Zaharčenko.

Zahodni mediji sicer poročajo, da so ostali separatistični voditelji idejo o Malorusiji zavrnili.

Ukrajina, Rusija in separatistični regiji Doneck ter Lugansk so se o premirju dogovorile leta 2015. Čeprav so se intenzivnejši spopadi po tem načeloma ustavili pa se obe strani še vedno obstreljujeta na praktično dnevni ravni.