Krvavi obračun v Miklavžu

Obtoženi: »Ves čas smo bežali, se bali za svoja življenja«

Gabrijel Toplak
1. 2. 2017, 21.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Trojici fantov, ki naj bi domnevno prepir izzvala, zaradi prizadejanja hude poškodbe četrtemu grozi kazen do pet let zapora.

Gabrijel Toplak
Včeraj na sodišču tudi (od leve) Alen Belec in Matej Škofič.

Gabrijel Toplak
Marko Tanevski: "Ne spomnim se natančno, a sem se poskušal rešiti."

Na zatožno klop mariborskega sodišča so včeraj po nekaj mesecih spet sedli Matej Škofič, Marko Tanevski in Alen Belec. Z njimi se je Elvis Pajić 23. oktobra 2014 dopoldne v Mariboru zapletel v krvavi obračun, ki je dosegel vrhunec v Miklavžu na Dravskem polju. Tam so si stali nasproti Pajić v enem avtomobilu, Škofič, Belec in Tanevski pa v drugem. Pajić se je na sodišču že zagovarjal, da je streljal v samoobrambi, čemur je sodišče verjelo in ga oprostilo vseh obtožb (sodbi je pritrdilo tudi višje sodišče), okrožna državna tožilka Ivanka Slana pa zdaj slednjim očita, da so ga v sostorilstvu hudo poškodovali. Belec naj bi ga bil tepel s pestmi, Tanevski s kamnom v rokah, Škofič pa brcal. Po neuradnih podatkih vse zaradi razdeljevanja teritorija za drogo.

Bali so se za življenje

Okoli 13.30 so policisti odhiteli v Miklavž na Dravskem polju. Domačini so videli pretep več moških. Eden je bil poškodovan, trojica naj bi zbežala. 

Včeraj je pred sodnico Vanjo Verdel Kokol stopil sodni izvedenec Franc Sablič, ki je glede na podatke, s katerimi je, kot pravi, razpolagal, ugotovil, da je izstrelek končal v copatu, delci so bili najdeni v vratih vozila, tulec pa izven vozila. Tanevski je sodišču in omenjenemu izvedencu ves čas poskušal dokazati, da niso oni streljali, ampak so bili ves čas tisti, ki so bežali. »Sicer se natančno ne spomnim poteka dogodkov, vendar sem prepričan, da sem tekel stran od vozila na vso moč. Šlo je za moje življenje,« je zatrjeval Tanevski. Škofič pa je v zagovor dejal, da je tistega dne šel na fitnes, ko ga je naenkrat napadel Pajić. »Tudi jaz sem se precej ustrašil in se bal za življenje,« se spominja Škofič.

Naslednjič bo soočenje

Za naslednjo obravnavo, 28. marca, je sodnica Verdel Kokolova napovedala, da bo soočila sodna izvedenca Sabliča in Gorazda Pezdirja, medtem ko je predlog obrambe po ponovnem pričanju hrvaškega balističnega in forenzičnega izvedenca Vojina Maštruka vzela na znanje.