Prevažal ilegalce

Dragu se je švercanje ilegalcev sfižilo

Janja Ambrožič/Dolenjski list
16. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Draga Čolaka so policisti prijeli sredi septembra, med ilegalnim prevozom. Priznal je, se pokesal, dobil pet mesecev zapora in plačati mora 600 evrov.

J. A.
Drago Čolak je v priporu že od sredine septembra, tam bo ostal do prestajanja kazni.

Zadnje čase kar pogosto poročamo o neuspelih ilegalnih prehodih slovenske meje s hrvaške strani, in ker si veliko tujcev poišče »poslovne partnerje«, ki jim pomagajo pri tem, se na sodiščih znajdejo tudi tihotapci ljudi. Eden takih je Drago Čolak, državljan Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

Tujci, ki so jih prijeli na mejnih prehodih na območju Policijske uprave Novo mesto, so bili povečini skriti med tovorom na vlakih in v tovornih vozilih ali na podvozjih tovornih vozil.

Policisti so ga ustavili 16. septembra, ko je v svoji opel omegi, na kateri ima švicarske registrske tablice, prevažal dva državljana Albanije in enega državljana Kosova; vsi trije potniki so bili brez dovoljenja za vstop v Slovenijo, imeli so tudi prepoved vstopa v schengensko območje. Tujci so v Slovenijo prišli sami; kot je tedaj poročala policija, so mejo prestopili na območju Rigonc, potem pa so bili z Dragom Čolakom dogovorjeni, da bo v notranjost države prepeljal njih in njihovo prtljago. Koliko jim je zaračunal za svoje storitve, tožilstvo v preiskavi ni ugotovilo.

Tožilka Mateja Roguljič je po predstavitvi obtožbe v primeru priznanja krivde predlagala pet mesecev zapora in stransko denarno kazen 600 evrov.

»Kriv sem«

Čolak, ki je od dne, ko so ga dobili naši možje v modrem, v priporu, ni tajil, da je očitano kaznivo dejanje storil. »Kriv sem, to sem naredil, česa podobnega še nikoli nisem storil,« je bil jasen. Ker ne zna slovensko, je bila na sodišču tudi tolmačka, ki je prevajala iz slovenskega v hrvaški jezik in obratno.

Koliko je Čolak državljanoma Albanije in državljanu Kosova zaračunal za prevoz v notranjost države, tožilstvo v preiskavi ni ugotovilo. 

Obtoženi je povedal, da živi v Švici, več kot 30 let je bil privatnik, zdaj pa je brez prihodkov. »Sem oče štirih otrok, trije se še šolajo; z ženo sva se ločila, a ker je bolna, še vedno skrbim zanjo. Čakam na upokojitev, pri preživljanju mi pomagajo prijatelji,« je povedal med zaslišanjem, da bi pojasnil, zakaj se je odločil za očitano kaznivo dejanje.

Njegov zagovornik Drago Šribar, ki ga je dobil po uradni dolžnosti, je najprej izpostavil, da je predlagana kazen tožilstva korektna, v nadaljevanju pa predlagal, da se Čolaku vrneta avtomobil in telefon.

Sodnica sledila predlogu tožilstva

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je sledila predlogu tožilstva, in to tako glede dolžine zaporne kazni kot stranske denarne kazni, ki jo mora Čolak plačati v 90 dneh po pravnomočnosti sodbe. Zaradi begosumnosti pa mu je do prestajanja kazni podaljšala pripor.

 Na območju PU Novo mesto so policisti v prvih devetih mesecih leta izsledili in prijeli 371 tujcev, ki so poskušali nezakonito vstopiti v Slovenijo - 194 na mejnih prehodih, 177 pa na zeleni meji.