Nevarnost

Objekt se ruši, pristojni pa ne storijo ničesar

Gabrijel Toplak
16. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Stanovalci, ki jih je tudi sredi belega dneva strah hoditi po pločniku ob glavni cesti, opozarjajo, da je na tem mestu zaradi bližine šole vsak dan veliko razigranih otrok.

Alen Banko
Dotrajani objekt v Puhovi ulici 15 ogroža varnost sprehajalcev.

Kdo bi si mislil, da je stanovalce Puhove ulice v Mariboru, ki so se obrnili na naše uredništvo, podnevi v tej ulici strah hoditi po pločniku ob glavni cesti mimo dotrajanega objekta na hišni številki 15. Alen Banko pokaže na dimnik, ki se je nedolgo nazaj zrušil, njegovi ostanki (opeka, beton) in salonitna kritina pa so padli pred objekt, na zelenico, pločnik in cesto. »Bojimo se predvsem za otroke,« poudarja.

Kako dolgo še

Alen Banko o nevarnosti: »Ali mora res komu pasti opeka na glavo, da se kaj premakne?« 

Lastnik je podjetje Gradis Skupina G, ki ne ukrene ničesar, dodaja Banko in nadalje razmišlja: »Kljub večkratnim pozivom meščanov Mestne četrti Pobrežje, naj zadevo sanirajo ali odstranijo, saj je objekt nevaren za okolico, se ne zgodi nič. Ali mora pri nas res nekomu pasti opeka na glavo, da se zadeva premakne?« Po tej poti vsak dan hodi veliko ljudi, tudi otrok, ki obiskujejo bližnjo šolo. »Zelo je nevarno, saj ne vemo natančno, kako dolgo bo konstrukcija še zdržala,« pojasnjuje Banko.

Po pločniku vsak dan hodijo tudi otroci, ki obiskujejo bližnjo šolo.

Rušenje predrago

Tudi v Mestni četrti Pobrežje so po besedah predsednika sveta Marjana Volavška o tej zadevi že govorili, na vsaj štirih ali petih sejah, lani pa so prvič urgirali pri podjetju Gradis. »Oblika res spominja na dimnik, vendar gre v resnici za silos. Vseeno smo od podjetja zahtevali, naj ga ostrani, saj je moteč in še nevaren. Njihov odgovor se je glasil, da bodo premislili, čez čas pa so nam sporočili, da je po novem lastnik podjetje Gradis Nova, ki je v prisilni poravnavi, zato ne vedo, kaj bo s tem objektom. Bi jih pa takšno rušenje stalo 120 tisoč evrov,« je razložil Volavšek in dodal, da jih odgovor ni pomiril, zato so jih pozvali še enkrat.

»Gradis Nova je v stečaju, zato se je treba obrniti na stečajnega upravitelja,« pa naslednji odgovor podjetja povzame Volavšek. Strošek rušitve je po njegovem mnenju res zelo velik, zato so se povezali s podjetnikom na sosednji parceli, če bi lahko kakorkoli storil, a se mu poseg ni zdel zanimiv. »Na stečajnem upravitelju je, da zadevo sanira in umakne, kar ves čas izrecno zahtevamo. To bomo nadaljevali in zadevo še enkrat obravnavali na bližnji seji sveta ter ponovno navezali stik s stečajnim upraviteljem,« je sklenil Volavšek. Novinarsko vprašanje smo poslali podjetju Gradis Skupina G, a odgovora po več dnevih nismo prejeli.