Prevažal begunce

Ilegalcem mastno zaračunal prevoz

Janja Ambrožič
27. 5. 2016, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenija se je še ne dolgo tega soočala z množico prebežnikov. Danes je situacija drugačna, k nam prihajajo pod nadzorom, nekateri pa se odločajo tudi za ilegalne poti.

Profimedia
Slovenska sodišča se spopadajo s prostorsko stisko.

Tako so konec marca letos pri naselju Šutna policisti ustavili avtomobil nissan quashuai poljskih registrskih tablic, v njem pa je N.P. prevažal dva Sirca in tri Irance, ki niso imeli dovoljenja za vstop v Slovenijo in bivanje v njej.

»Za prevoz tujcev iz Zagreba do Avstrije oziroma Nemčije je obtoženi prejel neugotovljeno plačilo. Prijeti tujci so povedali, da so plačali od 1100 do 1700 evrov po osebi,« je na krškem sodišču trdilo tožilstvo in dodalo, da je imel obtoženi tudi sodelavca, s katerim se je dogovarjal o teh poslih s tujci, a njegova identiteta ni znana. Za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje je tožilstvo predlagalo deset mesecev zapora in 100 dnevnih zneskov po 30 evrov denarne kazni.

3 tisoč evrov denarne kazni bo moral plačati v 90 dneh po pravnomočnosti sodbe.

KRIVDO PRIZNAL

Obtoženi, ki je vse od takrat, ko so ga ustavili policisti, v priporu, je krivdo priznal. »Naredil sem veliko napako, tega ne bom nikoli več storil. Zelo mi je težko in vsak dan posebej štejem, koliko dni sem že ločen od družine. V tem času se mi je rodila hčerka, poleg tega imam zelo bolnega očeta. Klical sem ga iz zapora in takrat mi je rekel: Pridi, sin, kmalu bom umrl. Nisem mu povedal, da sem v zaporu,« je v svoj zagovor dejal obtoženi in trdil, da tujcev ni prevažal zaradi denarja, temveč zato, da bi pomagal ljudem, ki so se znašli v podobni situaciji, kot je bil nekoč on.

Do petega leta starosti je namreč živel v Iraku, kjer je bila vojna, videl je bombe, otroci niso hodili v šolo, zato so njegovi starši pustili vse, kar so tam ustvarili, in se odpravili drugam, da bi preživeli. Živel je na Nizozemskem in Poljskem, kjer ima tudi ženo.

OSTAJA ZA ZAPAHI

Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in N.P.-ja obsodilo na deset mesecev zapora (v to kazen se šteje ves čas, odkar je v priporu) in plačilo 3000 evrov denarne kazni, ki jo mora poravnati v 90 dneh po pravnomočnosti sodbe. Poleg tega mora plačati stroške kazenskega postopka in sodno takso.

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je v obrazložitvi sodbe poudarila, da je pri izreku upoštevala tako olajševalne okoliščine kot tudi dejstvo, da je kaznivo dejanje izpeljal v sostorilstvu in da so tujci plačali visoke zneske za njegov prevoz.