Več sto kilogramov pridelka

Gojili konopljo, zdaj na zatožni klopi

sr
8. 11. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na kranjskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje četverici obtoženih delovanja v kriminalni združbi, ki se je ukvarjala s proizvodnjo in preprodajo konoplje.

Reuters
Med trajanjem preiskave naj bi osumljenci preprodali več kot deset kilogramov in več kot 1100 sadik konoplje, približno kilogram hašiša in 1,5 litra hašiševega olja.

Tožilstvo Danijelu Osetu, Anesu Dukiću, Matjažu Smolinskemu in Ugu Grbcu očita, da so vzgajali in preprodajali konopljo ter tudi izdelovali hašiševo olje in ga prodajali. Obtožnica jih bremeni delovanja v hudodelski združbi, pri čemer naj bi posamezniki pridelali in preprodali po več kilogramov konoplje in njenih proizvodov.

Bal se je, da ima raka

Kriminalisti so za 159 kaznivih dejanj ovadili kar 33 oseb, jedro združbe pa je po ugotovitvah kriminalistov tvorilo pet ljudi.

Smolinsky, ki je v priporu, je v zagovoru v fazi preiskave izpostavil, da je imel konopljo za lastno uporabo in izdelavo olja, ki se uporablja za zdravljenje raka; bal se je namreč, da ima raka tudi sam. Poudaril je, da se je zanimal za zdravilne učinke konoplje; to je užival tudi, da je omilil učinke zdravljenja manične depresije. Tudi Grbec, ki se brani s prostosti, je izpostavil, da ni nikoli preprodajal droge in da je tisto, ki so jo odkrili pri njem, imel za lastne potrebe. Kot je pojasnil, je 19 let kot pek delal ponoči, in ko je zamenjal službo z dnevno izmeno, je imel hude težave z nespečnostjo, konoplja pa mu je pomagala, da je ponoči lahko spal.

Prvoobtoženi priznal

Oset, ki je prav tako v priporu, je na drugi strani povedal, da je vzgajal in skrbel za sadike konoplje na Sviščakih po dogovoru z Martinom Bohnecem, ki mu je v zameno nudil streho nad glavo. Bohneca je označil za vodjo celotne skupine, sam pa, kot je dejal, ni bil član združbe. Tudi Dukić, ki skrbi za tri otroke in je v hišnem priporu, je povedal, da je skrbel za en nasad, in sicer na Koritnicah pri Ilirski Bistrici, ki je bil njegov in od Bohneca, več manjših nasadov pa je imel sam. Prvoobtoženi Bohnec je prejšnji mesec priznal kazniva dejanja po obtožnici. V skladu z dogovorom s tožilstvom ga je sodišče obsodilo na štiriletno zaporno kazen, naložilo pa mu je tudi plačilo 44.700 evrov, pridobljenih iz kriminalnih dejanj, ter mu podaljšalo pripor.

Smolinsky v hišni pripor

Za hišni pripor pa je zaprosil Smolinsky, ki se iz koprskega zapora seli v ljubljanskega. »Selite me iz enega zapora v drugega kot garjavega cucka brez doma iz zavetišča v zavetišče,« je izpostavil in dodal, da je zaprt že 400 dni. Sodnica Milena Turuk je pojasnila, da ga selijo zaradi nižjih stroškov prevoza na sodišče in zaradi bližine njegovih domačih. Nekateri obtoženci so v priporu že od oktobra lani, medtem ko je sojenje steklo šele danes. Glavnina obtoženih je sicer medtem krivdo že priznala.