PREISKAVA

Na glavo sta mu prislonila pištolo

Žiga Kariž
6. 10. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V zadnjih dveh dneh se po Sloveniji vrstijo policijske preiskave. V Piranu, Izoli, Kopru, Ljubljani in Celju so na udaru člani organiziranih mednarodnih kriminalnih združb.

Eugenija Carl
Aretacije in hišne preiskave so potekale v Kopru, Izoli in Piranu.

Slovenski policisti so imeli zadnje dni polne roke dela. Kar 130 naj bi jih v torek sodelovalo v akciji na širšem območju PU Koper in 170 v akciji na območju PU Ljubljana in Celje. Pestro je bilo predvsem na Primorskem, kjer so organi pregona na prste stopili kriminalni združbi, ki se je je prijelo ime Kobre. Izsiljevanje, ugrabitve, trgovina z orožjem in drogami naj bi bila kazniva dejanja, zaradi katerih so policisti včeraj priprli več oseb.

Eugenija Carl
Kriminalistična preiskava s področja organiziranega kriminala, ki se je v torek začela na Obali, je po informacijah policije v zaključni fazi, več pa naj bi bilo znanega v petek.

170 policistov je sodelovalo v akciji na območju PU Ljubljana, 130 v akciji na območju PU Koper.

Domačini iz Izole so za Primorske novice slikovito opisali filmsko dogajanje ob aretacijah. »Tako je dirkal, da bi gotovo koga poškodoval, če bi bil takrat na cesti. Nasproti pa mu je pripeljal rdeč civilni avto in ga blokiral. Bežeči voznik je skočil iz sivega avta, čez zid na plažo, nekaj vrgel v vodo in še sam zabredel v vodo,« je povedala Izolanka. »Moška iz rdečega avta sta ga nato zgrabila, vrgla na tla in mu na glavo prislonila pištolo,« je dodala.

Glavni osumljenec na begu

Priča iz Izole: "Moška iz rdečega avta sta ga zgrabila, vrgla na tla in mu na glavo prislonila pištolo."

Glavnega osumljenca, 27-letnega Shqiprona Hoxhaja, so policisti lovili v Kopru, a se je ta podal v divji beg. Enega od počasnejših avtomobilov je prehitel kar po kolesarski stezi ter parkiral pred nekdanjo stavbo koprske policijske uprave, nedaleč od sedanjega sedeža kriminalistov, in jo popihal peš. Iskanje osumljenca se je nadaljevalo tudi včeraj, kot smo izvedeli, pa bodo vsi aretirani ostali v priporu, dokler Hoxhaja ne bodo ujeli.

PU Koper
Policisti še vedno iščejo 27 letnega Shqiprona Hoxhaja. Za pomoč prosijo vse, ki bi kaj vedeli o njem.

Nasilni zločinec

Shqiprona Hoxhaja so policisti zaradi več kaznivih dejanj obravnavali že v preteklosti. Z bratom sta bila zaradi nasilništva že obsojena na pogojno kazen, junija pa so ju priprli, ker naj bi ugrabila moškega ter mu grozila in zahtevala, naj plača namišljeni dolg. Zaradi omenjenega kaznivega dejanja je starejši Hoxhaj še vedno v priporu.

Eugenija Carl
Osumljeni naj bi bili izsiljevanja, ugrabitve ter trgovine z orožjem in drogo.

Preiskave v Ljubljani in Celju

Policiste specialne enote pa je bilo v torek opaziti tudi na več lokacijah v Ljubljani. Na GPU so potrdili, da gre za kriminalistično preiskavo s področja mednarodne organizirane kriminalitete. Preiskovalci so opravili več hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih, kjer so iskali dokaze o kaznivih dejanjih. Pri tem so jim pomagali kriminalisti PU Ljubljana, pripadniki posebne policijske enote in specialne enote policije ter policisti s psi. Zaradi interesa preiskave policija ni razkrila, ali so preiskave med seboj povezane.