PONAREJANJE LISTIN

S spremembo statuta do direktorskega stolčka?

S.S.
20. 9. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na koprskem okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje direktorju ŠOUP Sebastjanu Koklu v zvezi s spremembo statuta študentske organizacije leta 2007.

Arhiv Svet24
Policija je leta 2012 na sedežu ŠOUP opravila odmevne hišne preiskave, ki so leta 2013 imele za posledico vložitev ovadbe zoper Kokla.

Kokl, ki je bil takrat predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), naj bi jeseni 2007 ukazal objaviti spremenjeni statut organizacije in s tem dosegel, da je postal njen direktor.

Do 2 leti zapora je predvidena kazen po I. odstavku 251. člena, ki govori o ponarejanju listin.

Na včerajšnjem naroku je tedanji vršilec dolžnosti direktorja ŠOUP PatrikPeroša pojasnil, da so študentski poslanci tedaj predlog novega statuta potrdili in je tako začel veljati. Na poizvedovanje mu je predsednica študentskega zbora MirelaČanić po telefonu potrdila, da je statut »šel skozi«. Kot je dodal, je bil ŠOUP takrat mlada organizacija in so statut večkrat spreminjali.

Velika razhajanja v izpovedih prič

Tožilka Vesna Medica je ob tem spomnila, da je Čanićeva na enem od prejšnjih narokov nasprotno pričala, da je bil študentski zbor nesklepčen in o statutu ni odločal. Peroša je odvrnil, da je on pač dobil takšno informacijo, sicer pa da če bi bilo karkoli narobe, bi se sami člani zbora najbrž primerno odzvali. Prav tako je spomnil, da še več let po sprejetju statut ni bil sporen.

Tožilka je zaradi bistvenih razhajanj v izpovedbah obeh prič sodišču sicer predlagala soočenje Peroše in Čanićeve, zadnjo besedo pri tem pa bo kot vedno imelo sodišče. Nadaljevanje kmalu.