ČRNI SCENARIJ

Čeferini na pomoč bombašu Zajcu

Robert Marin
24. 8. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je včeraj nadaljevalo ponovljeno sojenje Matevžu Zajcu, ki mu očitajo bombardiranje hiše upokojene tožilke Jožice Boljte Brus.

Arhiv Svet24
Obdolženega Matevža Zajca v ponovljenem postopku brani odvetnik Luka Zajc iz pisarne Čeferin, ki med drugimi zastopa tudi Dragana Tošića.

Kot je znano, je bil Matevž Zajc julija lani spoznan za krivega poskusa uboja, prometa z orožjem in povzročitve splošne nevarnosti, za kar so mu določili enotno kazen deset let in tri mesece zapora, sodba pa ni prestala rešeta višjega sodišča in mladenič se je spet znašel na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča.

Osemindvajsetletnik se sicer še vedno zagovarja, da je deloval po nareku nekega Mileta z viškega bolšjaka, ki mu je za projekt bombardiranja upokojene tožilke Brusove obljubljal delo na pokopališču Žale, in da je njemu neznano žensko, pa čeprav skoraj sosedo, želel zgolj prestrašiti ...

Matevž Zajc zaslišanima oškodovancema: "Rad bi se samo opravičil za nastalo škodo."

Po razveljavitvi obsodbe najel Čeferine

Na prvem sojenju je obdolženca zastopala odvetnica prek brezplačne pravne pomoči, po razveljavitvi primera na višjem sodišču pa si je Zajc očitno proti plačilu »ubodel« soimenjaka po priimku, in sicer odvetnika Luko Zajca iz odvetniške pisarne Čeferin, ki je širši javnosti postal znan kot zagovornik Dragana Tošića v zadevi Balkanski bojevnik. Pri tem pa se postavlja vprašaje, od kod obdolžencu denar za tako eminentno odvetniško pisarno, saj je že skoraj dve leti v priporu, pa tudi prej kot strojni tehnik po izobrazbi ni služil pretirano mastnih denarcev. Ga morda financira skrivnostni Mile, da ne bi razkril njegove prave identitete? Po kuloarjih se namreč šušlja, da »Čeferini še kihnejo ne zastonj«.

Je vedel, da je tožilka v vetrolovu?

Po obtožnici je Zajc 15. septembra 2014 okoli 22.30 na dvorišče hiše Boljte Brusove v ljubljanskih Mostah odvrgel vojaško ročno bombo M52 P3 v trenutku, ko je upokojena tožilka za vetrolovom pri vhodnih vratih kadila cigareto. Bomba je eksplodirala dobrih osem metrov od vrat, eksplozija pa je na srečo povzročila le za nekaj tisočakov gmotne škode. Policisti so Zajca kmalu prijeli na podlagi bioloških sledi, najdenih na neeksplodirani bombi, ki naj bi jo, milo rečeno, pozabil na kraju zločina. Po nareku višjih sodnikov bodo morali okrožni sodniki na ponovljenem sojenju najti odgovor na vprašanje, ali je Zajc, ko je odvrgel bombo, dejansko vedel, da je tožilka v vetrolovu, in če jo je videl stopiti skozi vhodna vrata, zakaj že takrat ni odvrgel bombe, če jo je že imel namen ubiti.

32 tisočakov za duševne bolečine

Včeraj sta bila kot oškodovanca ponovno zaslišana mož upokojene tožilke Jožef Brus in njun sin Matevž Brus, medtem ko je njun drugi sin Gašper izostanek opravičil zaradi bolezni. Oba sta vztrajala pri že podanih izjavah in poudarila, da se je življenje družini nekoliko spremenilo, da so zdaj veliko bolj pozorni na okolico in da naročnik napada ostaja neznan, saj ne verjamejo, da si je Zajc, od katerega vsak od oškodovancev terja 8000 evrov za povzročeno nematerialno škodo, »projekt« izmislil sam.

Z Boljte Brusovo kot tožilko obdolženi namreč nikoli ni imel opravka, bombni napad pa je izvedel le tri dni po tem, ko je zaradi neke druge zadeve prišel iz zapora, zato Brusovi verjamejo, da je naročilo prišlo od prav tam. Sojenje se bo nadaljevalo septembra, ko bo med drugimi dodatno zaslišan sodni izvedenec za balistiko Franc Sabljič, ki bo pojasnil, kakšni sta prebojna in rušilna moč bombe ter ali bi delci lahko prebili vhodna vrata vetrolova in še bili smrtonosni za upokojeno tožilko.