Velika Britanija

Duhovnik, obtožen spolnih zlorab, se je skrival na Kosovu

lt
23. 8. 2016, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po vrnitvi s Kosova so nekdanjega katoliškega svečenika po petih letih bega možje postave aretirali. Sodišče ga hoče izprašati glede obtožb, da je v sedemdesetih letih spolno zlorabljal otroke.

Twitter
Tiho je živel v Peću, domačini niso vrtali v njegovo zgodovino, čeprav niso razumeli njegovega motiva zakaj živeti v revnem Kosovu.

Andrew Charles Kingston Soper (72) je bil na letališču Heathrow aretiran po petih letih bega, je objavila britanska policija. Obtožen je spolnih zlorab devetih otrok med letoma 1972 in 1986. Potem ko so ga maja odkrili na Kosovem, se je britansko sodstvo zapletlo v večmesečni spor s kosovskimi kolegi, lokalni sodni sistem je izročitev namreč zavračal, saj so na podlagi lokalne zakonodaje njegovi grehi po tridesetih letih zastarali. Zdaj londonska policija ne ve, ali se je Soper v državo vrnil prostovoljno ali zaradi sporazuma med državama.

Predstavljal se je kot zgodovinar

Soper je pred roko pravice pobegnil na Kosovo, odkrili so ga, potem ko je skoraj umrl v nesreči. 

»Bili smo šokirani,« je razplet za britanske medije komentiral neimenovani sosed, ki je s Soperjem zadnjih pet let živel v zakotni ulici blizu centra mesta Peć: »Rekel mi je, da je zgodovinar in da piše knjigo o Kosovu. Dajali smo mu pecivo in meso, kadar smo pekli. Razložil nam je, da mu je umrla žena, on pa da živi od pokojnine. Bil je zelo prijetna oseba.«

»Kadar je bilo sončno, je sedel na balkonu in bral knjige. Dojemali smo ga kot reveža in tradicija nam veleva pomagati ljudem, ki so osamljeni. Šele v medijih smo videli, da se motimo,« je povedal neki drugi sosed in dodal, da so se ves čas spraševali, zakaj je moški zapustil bogato Britanijo in se odločil nastaniti na revnem Kosovu.

Soper se je v svojih letih na Kosovu naučil govoriti albansko. Sosedom je dejal, da je poskušal živeti v Prištini, vendar da sta ga motila hrup in prah. Bolj mu je ustrezalo podnebje v mestu Peć, ki je obkroženo z gorami.

Oblasti so mu prišle na sled po resni poškodbi

Oblasti so ga očitno zaznale lani, ko je padel v kletno etažo gradbišča in si resno porezal vrat na železni palici. Sosedje pravijo, da je pred prevozom v bolnišnico izgubil veliko krvi. V bolnišnici pa je osebju posredoval ime osebe v Britaniji, ki naj bi jo obvestili v primeru njegove smrti.

Njegovo skrivno življenje se je končalo maja, ko so na njegova vrata potrkali policisti v civilnih oblačilih in ga odvedli v pripor.