Seks za plačilo

Poročeni moški so na Goriškem stalne stranke

pk
9. 8. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Če gre kje v Sloveniji iskati najstarejšo obrt, je to zagotovo na Goriškem. Ponudbe je tam veliko, povpraševanja pa nič manj. Najpogostejši odjemalci so poročeni moški.

Profimedia
Prostitucija v Sloveniji ni kriminalizirana, je pa ponujanje spolnih storitev na javnem kraju na način, ki nekoga moti.

Severno Primorsko je v zadnjih letih pretreslo kar nekaj škandalov, v katere je bila vpeta prostitucija, v povezavi s trgovino z ljudmi. Nazadnje so konec lanskega leta na ta račun policisti aretirali 40-letno I. U., lastnico enega od novogoriških nočnih klubov. Obtožnica jo bremeni trgovine z ljudmi in izkoriščanja deklet za prostitucijo.

pk
Naša sogovornica je 32-letnica iz okolice Solkana. Pove, da rada seksa za denar in da ne računa tako veliko; spolni odnos z njo stane 150 evrov.

Je prostitucija kazniva?

Kriminalistična policija je sicer na nacionalni ravni lani preiskovala štiri kazniva dejanja zlorabe prostitucije, to je v primeru, ko nekdo zaradi izkoriščanja sodeluje pri prostituciji druge osebe ali kdor s silo, grožnjo ali s preslepitvijo navede pridobi ali spodbudi drugo osebo k prostituciji. V tem primeru je kazen zapor, in sicer od treh mesecev do petih let. Če je dejanje storjeno proti mladoletni osebi, proti več osebam ali v okviru hudodelske združbe, se storilec kaznuje z zaporom od enega do 10 let.

Prostitucija v Sloveniji sicer ni kriminalizirana. S spremembami in dopolnitvami zakona o prekrških zoper javni red in mir je bila namreč odpravljena prepoved vdajanja prostituciji. Je pa kaznivo ponujanje spolnih storitev na javnem kraju na vsiljiv način, kar mora koga motiti oziroma povzročiti vznemirjenje.

Carmen, prodajalka ljubezni iz Nove Gorice

"Želela bi si, da mene in mojega dela ne bi obsojali. Jaz recimo ne bi mogla pisati kot vi, novinarji. Nisem za to. Vas pa verjetno moje delo ne zanima."

Prednosti Goriške

Slovenski mediji so v zadnjih letih večkrat poskušali ugotoviti, koliko je pri nas sploh dejavnih prostitutk. Natančno je to številko težko določiti, naj bi se pa gibala med 1500 in 4000.Največ naj bi jih bilo prav na širšem območju Nove Gorice.

»Svoje je pač naredila bližina meje; veliko je namreč italijanskih 'odjemalcev', čeprav prihajajo tudi Slovenci. Goriška je dobro okolje za izvajanje te dejavnost tudi, ker je prikladna za poročene meščane – Ljubljančane, Mariborčane, Celjane, ki so naše najpogostejše stranke. Goriška jim zagotavlja anonimnost in diskretnost,« komentira naša sogovornica, ki za denar prodaja svoje telo. To delo, kot pravi, ji je všeč.

Poceni storitve

»Vse več je zasebnic, sama svoj šef sem tudi jaz. Svoje spolne usluge oglašujemo prek spleta. Je pa prostitucija prisotna tudi v nočni klubih, vendar nisem prepričana, da dekleta, ki tam delajo, to opravljajo prostovoljno. Velikokrat jih namreč šefi klubov iz tujine zvabijo z obljubami o dobrem zaslužku in dostojnem delu – plesu ob drogu, ne omenjajo pa, da bodo v resnici morale prodajati svoje telo. To se velikokrat zgodi,« meni sogovornica.

Tudi na spletnih forumih je precej govora o Goriški kot regiji, v kateri je zelo preprosto najti žensko za skok med rjuhe. Nekatere to storijo za samo 70 evrov, največkrat so na voljo kar v enem od lokalnih hotelov.