Prostitucija

Masaže s srečnim koncem

Robert Marin
21. 7. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Med včerajšnjim branjem listinske dokumentacije oziroma prisluhov obdolženim je bilo slišati, da se izkoriščana »dekleta ukvarjajo s stvarmi, ki niso v skladu s ponudbo na internetu ...«

profimedia

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje trojici, obtoženi, da je od oktobra 2013 do januarja 2015 v Srbiji in Romuniji novačila ženske pod pretvezo, da bodo v Sloveniji delale kot maserke, potem pa so morale izvajati masaže s srečnim koncem in se prodajati. Na sporedu je bilo, kot rečeno, bolj kot ne dolgočasno branje listin v kazenskem spisu.

Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi v hudodelski združbi je predvidena kazen od tri do petnajst let zapora.

Prvoobtoženi, 46-letni Ljubljančan Boštjan Majer, je po prepričanju tožilstva storil dvanajst kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, 33-letna Romunka z začasnim prebivališčem v Ljubljani, Ana Maria Largenau, osem, 45-letni Srb Bojan Minić pa pet. Omenjena kazniva dejanja naj bi izvrševali kot hudodelska združba, za kar jim grozi od tri do petnajst let zapora.

Od 50 evrov za pol ure do 500 evrov za celo noč

V obtožnici beremo, da so morala dekleta, skupno dvanajst, spolne storitve nuditi vsak dan od devetih zjutraj do polnoči, cena je znašala od 50 evrov za pol ure do 500 evrov za vso noč, pri čemer so se morale približno polovici zaslužka odpovedati, garale pa so brez socialne in zdravstvene varnosti. Po navedbah tožilstva so bile nastanjene v več stanovanjih po Ljubljani, na Cigaletovi, Kotnikovi, Pražakovi in Hacquetovi ulici.

Dva od petih priznala očitke po obtožbi

Glavna protagonista, Majer in Largenauova, naj bi jeseni 2013 skovala načrt, kako iz Srbije in Romunije v Slovenijo »uvažati« spolne sužnje pod pretvezo, da bodo z delom maserk mesečno zaslužile do 2000 evrov. Celo premoženje, saj je znano, da se v Srbiji in Romuniji povprečna plača giblje med 300 in 400 evri. Peterica obtoženih, od katerih sta dva že na predobravnavnih narokih v začetku leta priznala krivdo, je z izkoriščanjem deklet po izračunih tožilstva v žep pospravila okrog 45 tisoč evrov.

Triindvajsetletna Srbkinja Kristina Koša je bila na podlagi sklenjenega sporazuma s tožilstvom za štiri kazniva dejanja trgovine z ljudmi v začetku januarja obsojena na dve leti in sedem mesecev dolgo pogojno zaporno kazen. Pogojna zaporna kazen pa je doletela tudi 23-letno Majo Rodić Gojić, in sicer leto in štiri mesece za dve kaznivi dejanji trgovine z ljudmi. Majer, Largenauova in Minić pa bodo svojo nedolžnost dokazovali med sojenjem.

Prvoobtoženi Majer molči, ker se boji ...

Boštjan Majer, prvoobtoženi: »V to sem bil prisiljen, kaj več pa bi povedal kasneje, ker se bojim zase.«

Za Majerja in Largenauovo se je v ponedeljek začelo sojenje, zagovarjala pa sta se z molkom, medtem ko bo Minić svoj zagovor predvidoma podal prihodnji teden. Doslej je Minić svoj izostanek opravičeval z boleznijo. Je pa sodnik Srečko Škerbec ob začetku glavne obravnave prebral zagovor Majerja v preiskavi, kjer prav tako ni bil pretirano zgovoren. Povedal je le, da je bil »v to« prisiljen, več pa bo povedal med obravnavami, ker se boji za svoje življenje, medtem ko je Largenauova tudi v preiskavi molčala. Na včerajšnjo obravnavo je Majer prišel brez spremstva pravosodnih policistov, saj so mu v ponedeljek odpravili pripor oziroma ga nadomestili s hišnim.