Izbor generalnega sekretarja

Po prvem glasovanju Türk drugi

M.K./STA
21. 7. 2016, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V prvem od več poskusnih glasovanj za izbiro kandidata za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu organizacije je največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres, malo več kot nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk na drugem mestu.

STA
Danilo Türk: "Odličen rezultat, s katerim sem zelo zadovoljen."

Za položaj se sicer poteguje 12 kandidatov, med katerimi je polovica žensk.

Poskusno glasovanje je potekalo z glasovnicami, na katerih so imeli člani Varnostnega sveta tri izbire pri imenu kandidata oziroma kandidatke. Obkrožili so lahko "se spodbuja", "se ne spodbuja" ali pa "brez mnenja".

V skladu z ustanovno listino ZN mora Varnostni svet izbrati kandidata in ga potem priporočiti Generalni skupščini ZN v potrditev. Pet stalnih članic ima pravico do veta in njihova beseda je odločilna, vendar pa pri poskusnih glasovanjih negativno mnenje stalne članice še ne pomeni avtomatičnega konca kandidature.

Sistem sicer spodbuja iskanje najmanjšega skupnega imenovalca, torej kandidata, ki je za peterico velikih sil najmanj moteč.

Končna odločitev o novem generalnem sekretarju bo predvidoma padla oktobra ali novembra, položaj pa bo prevzel s 1. januarjem 2017.

Mnogi menijo, da je napočil čas za prvo generalno sekretarko svetovne organizacije, pa tudi, da je tokrat na vrsti, da da kandidata vzhodnoevropska skupina, v kateri je tudi Slovenija s Türkom.

Türk: "Država mora zdaj pokazati več privrženost moji kandidaturi"

Izid po besedah Danila Türka sicer ni povsem nepričakovan, saj so se, kot je dejal, "v zadnjih dneh nabirale vesti, da utegne priti do zelo dobrega rezultata". "Je pa izjemno dober in mislim, da mora biti Slovenija s tem zelo zadovoljna," je še dejal.

Po njegovih besedah je treba zdaj najprej "oceniti prehojeno pot in se nato dogovoriti za razumen in odgovoren način mednarodnega delovanja v diplomaciji z najvišjimi predstavniki naše države". V fazi, ki bo sledila, torej nekje do oktobra, bo po njegovem zelo pomembno dajati pravo politično spodbudo tej aktivnosti. "Ustvarili smo politični kapital, ki ga je treba oplemenititi z dodatno dejavnostjo na politični ravni," je dejal.

"Kot kandidat sem naredil, kar je treba v prestavitvi kvalitete kandidature, zdaj pa gre za to, da država pokaže privrženost tej kandidaturi in da se za to zavzema ob primernih priložnostih," je povedal.
Türk je še dejal, da ne ve, kateri od kandidatov se je kako odrezal. Po navedbah diplomatskih virov je največ podpore od skupno 12 kandidatov dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce, Portugalec Antonio Guterres.

Koliko glasov je prejel, Türk ni povedal, dejal je le, da gre za več kot dvotretjinsko večino. Po navedbah neimenovanih slovenskih diplomatskih virov je sicer Türk od 11 od skupno 15 članic Varnostnega sveta prejel oceno "se spodbuja", od dveh "se ne spodbuja", dve pa sta bili "brez mnenja". Guterres je prejel 12 ocen "se spodbuja", še navajajo diplomatski viri.

Erjavec izjemno zadovoljen z izidom

Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo po današnjem prvem glasovanju v Varnostnem svetu ZN o kandidatih za novega generalnega sekretarja, v katerem se je slovenski kandidat Danilo Türk uvrstil na drugo mesto. "Smo izjemno zadovoljni z izidom," je dejal Erjavec.

"Izid razumemo kot priznanje kvaliteti naše kandidature in tudi priznanje našim aktivnostim, ki smo jih izvajali tako na ministrstvu za zunanje zadeve kot tudi na vladni ravni," je še dejal Erjavec.