Radioaktivni plin

V topliški šoli je preveč radona

Mojca Žnidaršič
9. 8. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Za povišano prisotnost radona »odgovorna« tudi energetska prenova OŠ Dolenjske Toplice. V šoli takoj pristopili k reševanju, stroški neznanka.

M. Ž.
Opravljene meritve so pokazale, da se z vsakodnevnim temeljitim prezračevanjem vsebnost radona v šoli zelo zmanjša.

Medtem ko otroci vrtca ter učenci in učenke uživajo na poletnih počitnicah, je OŠ Dolenjske Toplice pred kratkim zaradi povečane prisotnosti radona obiskala strokovnjakinja Zavoda za gradbeništvo iz Ljubljane. Omenjeni zavod bo namreč izdelal načrt za prepotrebno sanacijo. Konec julija so opravili prvi ogled, bolj podroben bo sledil še v tem mesecu.

»Kriva« sanacija?

Povečano prisotnost tega plina so v topliški šoli zaznali že v preteklosti in so ga vedno tudi uspešno sanirali, po nedavni celoviti energetski prenovi šole, ki so jo s tem dodatno zatesnili, pa so v letošnjem letu dali ponovno izmeriti vsebnost radona v šestih prostorih na različnih lokacijah tako v šoli kot v vrtcu.

»Meritve so potekale od marca do maja letos. V vseh prostorih so bile vrednosti nad dovoljeno, ki je 400 bq/m3. Po prejemu poročila meritev, ki ga je izdelal Zavod za varstvo pri delu Ljubljana, nas je obiskal inšpektor s področja varstva pred ionizirajočimi sevanji, ki je svetoval redno in temeljito prezračevanje, predvsem zjutraj in med odmori, dodatne meritve v sosednjih in drugih prostorih, iskanje virov radona in ustrezno sanacijo,« je pojasnila ravnateljica šole Maja Bobnar.

Maja Bobnar, ravnateljica OŠ Dolenjske Toplice

"Meritve so potekale od marca do maja letos. V vseh prostorih so bile vrednosti nad dovoljeno, ki je 400 bq/m3."

Kupili merilec

V šoli so takoj začeli uvajati potrebne ukrepe. Ravnateljica je zaposlene na šoli obvestila o povečani prisotnosti radona in jim naročila dodatno prezračevanje, s tem je seznanila tudi svet staršev in domačo občino. 

»Zavod za gradbeništvo iz Ljubljane, ki je že v preteklosti izdelal mnenje o potrebnih ukrepih za zmanjšanje koncentracije na naši šoli, sem zaprosila za izdelavo načrta sanacije radona, kupili smo tudi prenosni digitalni merilec radona, s katerim smo izmerili vsebnost radona tudi v drugih, sosednjih prostorih, vendar vrednosti niso presegale dovoljene,« je pojasnila Bobnarjeva in dodala, da zaradi dopustov sanacije ne bodo izvedli še pred začetkom novega šolskega leta.

Rado Javornik, direktor občinske uprave občine Dolenjske Toplice, pa je povedal, da naj bi sanacijo delno sofinanciralo šolsko ministrstvo. Koliko, za zdaj še ne vedo, saj jim ni znana niti višina stroškov potrebnih ukrepov. Šolo in vrtec sicer obiskuje skupaj okoli 460 otrok.