Črna kronika

Kaj storiti, če ste žrtev razkazovanja

pk
4. 8. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ekshibicionizma Slovenci, čeprav poročamo o tem, da smo ga doživeli in da je prisoten med nami, ne prijavljamo pogosto pristojnim organom. Kako ob njem ravnati in kaj ekshibicionizem sploh je.

Thinkstock
Srečanje z ekshibicionistom je lahko neprijetno, niso pa nasilni ali nevarni kako drugače.

Policijska uprava Nova Gorica, s katero smo govorili o razkazovanju na Goriškem, občankam in občanom v primeru, da se jim kaj takega zgodi, svetuje, da o dogodku takoj obvestijo policijo na številko 113 oziroma da pokličejo policiste najbližje policijske postaje. Tem naj podajo čim več podatkov o osebi, ki se razkazuje in njenem videzu, smeri njenega gibanja in prevoznega sredstva, s katerim se je odpeljala. 

Prijav je malo 

Ženski iz Goriške, ki sta o neprijetnem dogodku pisali na družbenih omrežjih, dogodka nista prijavili možem v modrem, prav tako tega ne stori večina drugih, ki to izkusijo, saj je takih prijav, kot kaže policijska statistika, bolj malo. Je pa razkazovanje pri nas vseeno pogosto, saj se o njem ljudje radi razpišejo, velikokrat kar na družbenih omrežjih, ali pa o tem govorijo med seboj. 

O motnji 

Ekshibicionizem je izključno moška spolna motnja, tako navaja strokovna literatura, pri kateri moški razkazujejo svoj, običajno nabrekel spolni ud na javnem mestu. Za svoje žrtve največkrat izbirajo mimoidoče mlajše ženske, s katerimi si sicer ne želijo priti v stik, ampak je sredstvo njihove zadovoljitve njihov čustveni odziv – zgražanje. 

Literatura tudi navaja, da se po navadi pri tem ekshibicionist samozadovoljuje. Psihologi takega možakarja opisujejo kot nesamozavestnega in s kompleksom majhnega spolnega uda. Strokovna literatura tudi navaja, da ekshibicionisti niso nevarni in nasilni, saj gre večinoma za bojazljivce. Srečanje je lahko neprijetno, a ne nevarno.