Nalog za aretacijo

Erdogan ne popušča: Gülena želi tudi uradno

T.L./STA
4. 8. 2016, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Turčija po poskusu udara izdala nalog za aretacijo Gülena

Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

Turčija je danes izdala uraden nalog za aretacijo klerika Fethullaha Gülena, ki živi v ZDA, zaradi "odreditve državnega udara 15. julija". Nalog je izdalo sodišče v Istanbulu.

Gülen ostro zavrača vpletenost v spodleteli državni udar. Kot vztraja, se njegovo gibanje ukvarja z dobrodelnostjo in spodbuja toleranten islam.

Reuters
Erdogan poskusa puča obtožuje svojega nekdanjega zaveznika Fethulaha Gulena, ki živi v izgnanstvu v ZDA.

Turčija je prvi nalog za aretacijo Gülena izdala že decembra 2014, takrat zaradi obtožb o vzpostavitvi in vodenju "oborožene teroristične organizacije" ter uporabe zastraševanja za zadrževanje ljudi.

Ankara je večkrat pozvala ZDA, naj izročijo Gülena. Od poskusa udara so v Washington turške oblasti poslale že dva sklopa dokumentov, ki naj bi dokazovala njegovo vpletenost v puč.

Vendar pa Turčija uradne zahteve za izročitev še ni podala.

V Turčiji je 15. julija del vojske skušal prevzeti nadzor nad državo. Napadli so parlament in predsedniško palačo. V spopadih, ki so se razširili na ulice, je bilo ubitih najmanj 238 ljudi, skoraj 2200 jih je bilo ranjenih. Po poskusu udara se je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan lotil obsežnih čistk v državni upravi in širše.