NAPAD

Nad redarja s hummerjem

Janja Ambrožič, Dolenjski list
18. 6. 2016, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Redar medobčinskega redarstva belokranjskih občin je doživel neprijetno srečanje z moškim, kateremu je napisal obvestilo o prekršku. Kršitelj ga je hotel kar povoziti.

Janja Ambrožič
Ker mu je redar zaradi nepravilnega parkiranja napisal obvestilo o prekršku, se je 44-letnik tako razjezil, da je za njim zapeljal s terencem.

Prejšnji četrtek dopoldne je redar medobčinskega redarstva občin Črnomelj, Metlika in Semič v Črnomlju opravljal kontrolo mirujočega prometa. Pri tem je na Kolodvorski cesti opazil nepravilno parkirano terensko vozilo znamke Hummer, ki je oviralo promet.

Marjan Kastelic, vodja medobčinske inšpekcije in redarstva

Podobni napadi so se pri nas že dogajali. V enem primeru je bil storilec obsojen na šest mesecev zapora.

»Čez približno 10 minut se je ponovno vrnil in opazil, da je vozilo še vedno parkirano tam, kjer ne bi smelo biti. Zato je izdal obvestilo o prekršku,« je o dogodku, ki je neprijetno presenetil Belokranjce, spregovoril vodja medobčinske inšpekcije in redarstva Marjan Kastelic

»Lastnik vozila se je ob izdaji obvestila o prekršku začel do redarja nedostojno vesti in mu groziti z neposrednim napadom, predvsem pa je izrekal grožnje, da ga bo povozil s hummerjem,« je pojasnil Kastelic. Ko je redar zaključil postopek, je peš odšel na drugo stran banke, takrat pa se je začela akcija.

»Voznik hummerja se je z vozilom na kraju obrnil in sunkovito zapeljal za njim, in sicer v smeri, kjer je na prehodu za pešce stal redar, in ga nameraval povoziti. Proti njemu je zapeljal čez pločnik, redar pa je preprečil nameravani napad tako, da se je zamaknil za drog javne razsvetljave. Potem je voznik na parkirnem prostoru obrnil in odpeljal,« je situacijo opisal Kastelic. Redar se, pričakovano, ne želi izpostavljati in je do nadaljnjega na bolniškem dopustu.

O vsem skupaj so obvestili policijo, po navedbah Kastelica pa so obravnavo kaznivega dejanja prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto.

TRIMESEČNO USPOSABLJANJE

Zastavlja se vprašanje, kako usposobljeni so redarji za reševanje najbolj kritičnih situacij. »Redarji pri delu niso oboroženi, usposobljenost glede strokovnih prijemov, ki jo redar pridobi v času izobraževanja za redarja, ki traja tri mesece, pa je bistveno premajhna za obvladovanje nasilnežev,« odgovarja Kastelic in dodaja, da je težko postaviti določena navodila glede ravnanja v nepredvidljivih situacijah, kot so napadi pri delu, zato je vsakdo pri odločitvi, kaj bo storil, bolj ali manj prepuščen sam sebi.

Plača redarja z nekajletnimi izkušnjami je okoli 800 evrov. Njegovo delo je skoraj enako nevarno kot delo policista.

»Delo redarja, ki je pooblaščena uradna oseba, je skoraj enako nevarno kot delo policista,« ocenjuje vodja medobčinske inšpekcije in redarstva.

PRIDRŽALI SO GA

O dogodku na Kolodvorski cesti v Črnomlju smo se pozanimali tudi na PU Novo mesto, od koder je predstavnica za odnose z javnostmi Alenka Drenik sporočila, da so bili o dogodku obveščeni 9. junija dopoldne. »Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih policistov naj bi 44-letni osumljenec najprej grozil oškodovancu, ki je opravljal naloge mestnega redarstva. Redar je namreč osumljencu za napačno parkiranje izdal obvestilo o prekršku. Kasneje naj bi osumljenec namenoma sunkovito zapeljal proti oškodovancu, ki je nameraval peš prečkati cesto na prehodu za pešce. Oškodovancu se je uspelo umakniti in izogniti trčenju in ni bil poškodovan,« pojasnjuje Drenikova.

Policisti so osumljenca izsledili, mu odvzeli prostost in ga pridržali. Po zaključeni preiskavi bodo zoper 44-letnega moškega na tožilstvo podali kazensko ovadbo.