6 let zapora

Marjan je Franca zabodel z vilami

Robert Marin
17. 6. 2016, 19.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Marjan Pučko bo za poskus uboja sostanovalca Franca Godca na invalidskem vozičku moral za šest let v zapor.

svet 24
V preiskavi je Marjan Pučko priznal, da je razmišljal, ali naj Franca Godca zabode v vrat ali trebuh, da ga bo ubil, med sojenjem pa se je izgovarjal na slap spomin ...

Sedeminpetdesetletni Marjan Pučko je bil januarja letos na ljubljanskem okrožnem sodišču spoznan za krivega poskusa uboja Franca Godca, sostanovalca v posebnem socialnovarstvenem zavodu Prizma Ponikve v občini Videm - Dobrepolje, kjer je med drugim organizirano tudi institucionalno socialno varstvo odraslih oseb z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju.

Te dni pa so odločitev prvostopenjskih sodnikov, in sicer šest let zapora, potrdili še ljubljanski višji sodniki, s čimer je sodba postala pravnomočna in izvršljiva, tako da se bo Pučko iz pripora premaknil v zapor.

Ker ni našel sekire, je vzel vile

Pučko in Godec sta 26. oktobra lani na dvorišču zavoda najprej obračunala verbalno, potem pa še fizično, v ozadju spora pa naj bi bile računalniške igre in cigaretni ogorki, ki jih je Pučko puščal za seboj. Godec je Pučka ozmerjal za klošarja, zaradi česar je Pučku prekipelo. Po navedbah tožilstva je odšel po sekiro, a je ni našel, zato je vzel vile in z njimi napadel sostanovalca na invalidskem vozičku. Pučko je Godca najprej zabodel v hrbet in rebra, nato pa je Godec vile nekako zagrabil z rokami in Pučka brez uspeha poskušal spraviti na tla. V spor so medtem posegle sestre zavoda, ki jim je Pučko predal vile in jim celo naročil, naj pokličejo policijo, sam pa se je odpravil v sobo spit kavico.

Spomin kot švicarski sir

Pučko se je med sojenjem kritičnih trenutkov le bledo spominjal. Izgovarjal se je, da ima zaradi možganske kapi »spomin kot švicarski sir«. Bolj zgovoren je bil v preiskavi, kjer je dogajanje podrobno opisal in celo priznal, da je razmišljal, ali naj Godca zabode v vrat ali trebuh, da ga bo ubil. Tudi psihiater Gorazd Mrevlje je ocenil, da je bil v času storitve kaznivega dejanja Pučko povsem prišteven. O njem je sicer Mrevlje še povedal, da ne trpi za nobeno duševno motnjo ali boleznijo, gre pa za »hudo osebnostno motenega moškega, ki je potencialno nevaren okolici«. Kakorkoli. Pučko zdaj, kot rečeno, za šest let odhaja pod ključ, za izpodbijanje pravnomočne obsodbe pa mu ostajajo le še izredna pravna sredstva.