Bonitetna ocena

Slovenija ni več v družbi problematičnih

T.L./STA
17. 6. 2016, 21.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Analitika Stanovnik in Cencelj: Dvig bonitetne ocene pričakovan, a vseeno pozitivna novica.

Arhiv Svet24
Sloveniji dvignili bonitetno oceno.

Današnja odločitev bonitetne hiše Standard & Poor's, da oceno Slovenije dvigne z A- na A, je bila po mnenju analitikov Saše Stanovnika in Primoža Cenclja pričakovana, a je vseeno dobra novica. Oba sta tudi povedala, da izboljšanje bonitetne ocene ne sme biti argument za neizvajanje reform in konsolidacije javnih financ.

Stanovnik iz družbe Alta Invest je tako povedal, da je bilo izboljšanje pričakovano glede na razmeroma dobre makroekonomske podatke Slovenije in postopno stabilizacijo bančnega sistema.

Nič več med problematičnimi

Cencelj iz KD Skladov pa je dejal, da je dvig potrditev nečesa, kar je na trgu državnega dolga vidno že nekaj časa. Slovenija tako ni več med problematičnimi evrskimi državami.

Je pa to po mnenju obeh vseeno pozitivna novica. Cencelj tako pravi, da se na podlagi dviga lahko razširi nabor vlagateljev v slovenski dolg.

Po Stanovnikovih besedah bo zdaj zanimivo videti, kako hitro bosta sledili še drugi dve agenciji, Fitch in Moody's, ki imata precej slabšo bonitetno oceno za Slovenijo.

Oba sta omenila dejstvo, da trenutno zahtevane donose na državne obveznice evrskih držav krojijo predvsem ukrepi Evropske centralne banke za povečevanje količine denarja v obtoku, zaradi katerih so se pribitki za periferne članice evrskega območja znižali, upadla pa je tudi cena zadolževanja za jedrne države in v nemškem primeru občasno pade celo v negativno območje. A Cencelj dodaja, da gre kljub temu za signal, da je Slovenija na pravi poti.

Bonitetne ocene ne smejo postati argument za neizvajanje reform 

Sta pa oba opozorila, da dvigi bonitetne ocene ne smejo postati argument za neizvajanje reform in ukrepov za konsolidacijo javnih financ. Ukrepi ECB namreč ne bodo večni in to obrobje je treba po Cencljevih besedah izkoristiti, da se Slovenija uvrsti med netvegane države z nizko ceno zadolževanja.

Priložnost je tako po Cencljevih besedah idealna, da država nadaljuje z nekoliko bolj restriktivno javnofinančno politiko in si tako "kupi prihodnost".

Je pa ob tem Cencelj pripomnil, da si je Slovenija tudi sama kriva, da je šla skozi zelo neprijetno obdobje, ko je bila pod pritiskom finančnih trgov. Če bi se dovolj zgodaj odzvala na težave v realnem sektorju in bankah, bi se temu lahko izognila, je sklenil.