Umor v Šipca baru

Elvirju psihiatrija, Elvisu zapor?

Robert Marin
24. 5. 2016, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodni izvedenec medicinske stroke Jože Balažic meni, da je bil Elvir Đogić v kritičnem trenutku, ko se je z nožem lotil Matica Brajića, pod njim, torej se je pred Brajićem zgolj branil.

Svet 24
30. maja bosta Elvir in Elvis Đogić predvidoma že drugič slišala sodbo; prvič sta bila oba spoznana za kriva in obsojena na 15 oziroma 10 let zapora.

Po Balažićevih besedah sta bili za Brajića usodni rani v predelu prsnega koša in trebuha, med zbadanjem mu je prvoobtoženi celo izrezal sedem krat pet centimetrov velik kos jeter, ki so jih preiskovalci našli na kraju kaznivega dejanja. Balažic je bil sicer včeraj že drugič zaslišan, njegova izpoved pa je voda na mlin prvoobtoženega Elvirja Đogića, ki mu tožilci očitajo umor iz brezobzirnega maščevanja.

Psihiatra vsak na svojem bregu

Po oceni sodnega izvedenca psihiatrične stroke Gorazda Mrevljeta je bila namreč Elvirjeva sposobnost obvladovanja zaradi preveč popitega alkohola, treh pokajenih džojntov, nezdravljene hiperkinetične motnje v otroštvu in verjetnega pretresa možganov po Brajićevih udarcih v kritičnem trenutku mahanja z nožem v celoti ukinjena. Mrevlje vidi vzrok, da je Elvir zgrabil za nož, v tem, da se je zbal za lastno življenje, misleč, da ga bo Brajić v drugo pokončal. Z Mrevljetom pa se ne strinja njegov poklicni kolega Matjaž Košorok, ki je prepričan, da je bil Elvir v kritičnem trenutku bistveno zmanjšano prišteven, nad Brajića pa se je po njegovem mnenju spravil zaradi preveč popitega alkohola in ranjenega ponosa po prvem pretepu.

Tožilec napovedal spremembo obtožnice

Po Balažičevem zaslišanju je tožilec Marko Godec napovedal »delno spremembo obtožnice«, podrobnosti pa po obravnavi ni želel razkriti. Toda tožilec Godec nima prav dosti manevrskega prostora – če bo sledil mnenju izvedencev Mrevljeta in Balažica, mu niti ne preostane drugega, kot da v obtožnico zapiše, da je Elvir Đogić kaznivo dejanje umora zagrešil v stanju neprištevnosti, neprištevni storilci pa po zakonu ne sodijo v zapor, temveč na psihiatrijo. Glede na to, da zdravljenje na psihiatriji lahko traja največ pet let, precej slabše kaže Elvirjevemu bratu Elvisu, ki je obtožen pomoči bratu pri storitvi kaznivega dejanja, za kar mu grozi zapor. Lov za resnico se bo sicer nadaljeval 30. maja.

V eni uri dvakrat obračunali

Krvavi obračun se je zgodil 3. maja 2014 okoli 23. ure v Šipca baru na Logu pri Brezovici. Že kakšno uro prej so si fantje prvič skočili v lase zaradi nekega dekleta, sledilo je zatišje, nato pa krvavi vihar, vsesplošen pretep, usoden za 28-letnega domačina Matica Brajića, ki je naslednji dan izgubil boj za življenje v ljubljanskem kliničnem centru. V prvem prepiru je krajšo potegnil takrat 19-letni Elvir Đogić, ki mu je Brajić prisolil klofuto, da je padel, na tleh pa je v glavo dobil še nekaj močnih udarcev z nogo. Brajić je nato ostal v lokalu, mlajši Đogić pa ga je zapustil in se okoli 23. ure vrnil z okrepitvami, starejšim bratom in še tremi osebami. Po navedbah tožilstva je mlajši Đogić takoj napadel Brajića z nožem, njegov brat mu je pri tem nudil moralno podporo, preostali trije prišleki pa so medtem ustrahovali goste bara in jih pretepali.