Erdogan svari

Brez vizumske liberalizacije ne bo dogovora glede beguncev

J.P./STA
24. 5. 2016, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes ob koncu svetovnega humanitarnega vrha v Istanbulu posvaril, da bi turški parlament lahko blokiral dogovor med Ankaro in EU glede beguncev, če ne bo prišlo do vizumske liberalizacije za turške državljane.

Reuters
Pritožil se je tudi, da EU Turčiji še ni izplačala obljubljenih dodatnih treh milijard evrov za pomoč sirskim beguncem.

Kot je posvaril, turški parlament ne bo sprejel nobene odločitve ali zakona v zvezi z begunskim dogovorom z EU, če ne bo prišlo do vizumske liberalizacije. Pritožil se je tudi, da EU Turčiji še ni izplačala obljubljenih dodatnih treh milijard evrov za pomoč sirskim beguncem.

"Turčija ne zahteva privilegijev. Kar želimo, je poštenje. Turčija naj ne bi izpolnila kriterijev. Kateri kriteriji so to, vas sprašujem?" se je jezno pridušal turški predsednik.

72 pogojev

EU vztraja, da mora Turčija izpolniti 72 pogojev, preden bo prišlo do vizumske liberalizacije, med drugim naj bi Ankara spremenila svojo protiteroristično zakonodajo. Turčija slednje zavrača in poudarja, da je sredi boja proti kurdskim skrajnežem.

Ankara je pristala na dogovor z EU pri reševanju begunske krize in odprava vizumov za turške državljane je del tega dogovora.

Nemška kanclerja Angela Merkel je v ponedeljek po pogovoru z Erdoganom poudarila, da odprava vizumom do 1. julija ne bo mogoča, saj Turčija ni pripravljena spremeniti protiteroristične zakonodaje. Hkrati je nemška kanclerka napovedala nadaljevanje pogovorov.