Protesti v Franciji

Delavci blokirali dostop do skladišč goriva

M.K./STA
24. 5. 2016, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Franciji so delavci v okviru protesta proti reformi trga dela v zadnjih dneh v številnih rafinerijah stavkali in blokirali dostop do skladišč goriva.

Profimedia
Zaradi protestnih akcij se je s pomanjkljivo dobavo soočilo več kot 1500 bencinskih servisov.

Zato je prišlo do motenj v oskrbi, ponekod so vozniki na bencinskih servisih obtičali v kolonah. Danes je protestnike začela razganjati policija, možje v modrem so uporabili tudi solzivec.

Zaradi protestnih akcij se je s pomanjkljivo dobavo soočilo več kot 1500 bencinskih servisov. Francoski finančni minister Michel Sapin je že v ponedeljek stavko označil za nelegitimno.

Konec tedna so bile najbolj prizadete bencinske črpalke na severozahodu države. Ponekod so vozniki na bencinskih servisih čakali tudi do eno uro. K stanju naj bi pripomogla tudi panika med ljudmi, da bodo zaloge kmalu pošle, čeprav oblasti zagotavljajo, da je ta bojazen neutemeljena.

Profimedia
Cestne blokade in spopadi s policijo so spominjali na "vojne prizore".

Policija s solzivcem razgnala protestnike

Protesti so se sprva začeli v severnem delu države, nato pa se razširili na jug. Danes je policija skušala razgnati protestnike, ki so v kraju Fos-sur-mer blizu Marseilla blokirali cesto do skladišča goriva. Protestniki naj bi proti policistom metali različne predmete, zažigali gume in palete, zato so možje postave proti njim uporabili tudi solzivec.

Twitter

Predstavnik sindikatov Emmanuel Lepins je sicer oblasti obtožil, da so z uporabo sile pretiravale. Dogajanje naj bi po njegovem spominjalo na "vojne prizore".

Sindikalna akcija je zajela večino državnih rafinerij

 V ponedeljek so po navedbah sindikata CGT delo prekinili delavci v šestih od osmih francoskih rafinerij.

V Franciji se vrstijo protesti proti reformi trga dela, ki bi olajšala odpuščanje. Vlada verjame, da bi več fleksibilnosti pomagalo znižati stopnjo brezposelnosti, sindikati in študentske organizacije pa reformo vidijo kot orodje za zniževanje delavskih pravic.