Črna kronika

Rop na sedežu zagrebške policije odnesel policijski vrh

G.G./STA
5. 4. 2016, 18.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ponedeljkov rop policijskega sefa na sedežu zagrebške kriminalistične policije je s položaja odnesel direktorja hrvaške policije Vlada Dominića, načelnika zagrebške policije Gorana Burušića ter še dva visoka policijska uradnika.

Profimedia
Hrvaški notranji minister Vlatko Orepić

Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je potrdil, da so odpustili načelnika zagrebške kriminalistične policije Željka Dolačkega ter da bodo proti njemu verjetno sprožili tudi disciplinski postopek. Neznani storilci so v noči na ponedeljek vdrli v pisarno Dolačkega na sedežu kriminalistične policije v Zagrebu in odtujili dva kilograma zlata in najmanj 280.000 evrov.

Dragocenosti in denar je policija odvzela februarja iz avtomobila hrvaškega državljana, ki je potem dokazal, da je zakoniti lastnik zlata in evrov. A za zdaj ni jasno, zakaj policija zlato in denar ni nato vrnila lastniku.

Dobre informacije znotraj policije

Hrvaški notranji minister danes ni želel govoriti o podrobnostih dogodka, medtem ko še poteka preiskava. Hrvaški mediji so danes poročali, da so vlomilci verjetno imeli dobre informacije znotraj policije ter da je bilo veliko varnostnih napak na sedežu policije.

Orepić je poudaril, da se vlom ne bi smel zgoditi in je razkril težave v resorju, ki ga vodi. Kot je dodal, bodo pospešili reorganizacijo notranjega ministrstva, ki so jo začeli po njegovem prevzemu položaja. Napovedal je, da bodo verjetno v sredo objavili imena novega vodstva policije.

Ocenil je, da celotne odgovornosti ne morejo prevzeti samo policijski uradniki, ki so odstopili, saj da so odgovorni tudi politiki, ki so v preteklosti vodili sistem notranje državne varnosti.

Orepić, ki je bil ministrski kandidat stranke Most neodvisnih list, je od prihoda na položaj tarča ostrih kritik podpredsednika vlade in šefa HDZ Tomislava Karamarka, ki je bil večji del svoje kariere šef hrvaških obveščevalnih služb ter notranji minister. Policijsko kariero je začel v 90. letih.

Karamarko je od Orepića javno zahteval, naj čim prej odstavi več policijskih uradnikov, med drugimi tudi Dominića. Trdil je, da ima namige, da je policijski aparat v prejšnjih štirih letih delal v interesu stranke SDP, ki je vodila levosredinsko vlado. Orepić je zavračal Karamarkove zahteve, njun prepir pa je bremenil odnose v vladni koaliciji.