Slovenija

V NSi zaskrbljeni nad žvižgi, ki so spremljali pozive k več demokracije in strpnosti

G.G./STA
5. 4. 2016, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslanci NSi stojijo za sobotnim govorom predsednice NSi Ljudmile Novak, v katerem je pozvala k demokratični desnici.

sta
Ljudmila Novak je izrazila presenečenje nad odzivom manjšega dela občinstva.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je na sobotnem shodu V obrambo Slovenije med drugim pozvala k "normalni Sloveniji", sočutju, odpuščanju in vključevanju, pri čemer je požela negodovanje zbrane množice. Vpitje in žvižgi so spremljali tudi njen poziv k "bolj demokratični desnici", k desnici, ki bo spoštovala argumente, spoštovala drugačna mnenja in si ne bo metala polen pod noge.

Novakova je že v ponedeljek v izjavi za medije izrazila presenečenje nad odzivom po njeni oceni sicer manjšega dela občinstva. Da je imela Novakova dober govor, pa so ocenili na današnji seji poslanske skupine NSi. Kot je po seji dejal poslanec Jožef Horvat, sicer tudi podpredsednik stranke, so zaskrbljeni nad žvižgi, ki so spremljali pozive k več demokracije in strpnosti.

Spori med SDS in NSi še niso zglajeni

Sicer pa je nagovor Novakove v delu politične javnosti obudil ocene o poskusih jasnejšega distanciranja NSi od SDS in ravnanja njenega predsednika Janeza Janše. Vendar pa ga je po mnenju političnega analitika Matevža Tomšiča mogoče razumeti tudi kot izraz nezadovoljstva NSi z njenim statusom v okviru desnosredinskega tabora, predvsem v odnosu do SDS. Obenem pa to po njegovih navedbah kaže, da spori med tema dvema strankama (še) niso povsem zglajeni.

O namenu takšnega nagovora Novakove bi lahko le špekulirali. Če pa se je dejansko želela distancirati od Janše in njegove stranke, je po Tomšičevi oceni Tomšiča "precej nenavadno, da je to storila na shodu, ki je bil namenjen povezovanju desnosredinskih strank".

Sicer pa se po njegovem mnenju poskusi distanciranja manjših desnosredinskih strank, tako SLS kot NSi, od SDS tem ponavadi niso obrestovali. Takšna ocena je sicer nasprotna "od napovedi in priporočil raznih analitikov v dominantnih medijih", je še navedel Tomšič. Po njegovih besedah je bil desni politični tabor kot celota najbolj uspešen takrat, ko so stranke dobro sodelovale med seboj. Spori med njimi pa ne koristijo nobeni od strank tega tabora, je dodal.

Za novo gibanje gre

Na desnem političnem polu se sicer obeta nov politični akter. Vodja Odbora 2014 in sovoditelj Koalicije Za otroke gre! Aleš Primc je v današnji izjavi novinarjem v DZ med drugim napovedal, da bodo aprila ali v prvi polovici maja pripravili deklaracijo novega gibanja. Na vprašanje, ali je tedaj pričakovati tudi ustanovitev stranke, pa je ponovil, da gre za gibanje. "Pripravili bomo program, povabili ljudi, da se nam pridružijo," je dejal in izrazil upanje, da se jih bo pridružilo čim več.

Primc je sicer na kratko komentiral tudi sobotni shod. Na vprašanje, ali je bil na strani Ljudmile Novak, ki je govorila o demokratičnosti, ali na strani tistih, ki so jo izžvižgali, je Primc odgovoril, da je na strani Slovenije. Ob prošnji za konkretnejše pojasnilo je dodal "Slovenija, ljubezen, upanje" in pritrdilno nato odgovoril na vnovično vprašanje, če je torej na strani demokracije.