Črna kronika

Čigav denar in zlato so ukradli iz policijskega sefa

M.K.
5. 4. 2016, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V sosednji hrvaški dviga veliko prahu drzna kraja dragocenosti iz sefa v uradu načelnika oddelka hrvaške kriminalistične policije. Domevajo, da so v krajo vpleteni tudi policisti.

Arhiv Svet24
Preiskovalci domnevajo, da naj bi bili v krajo vpleteni tudi policisti.

Neznani storilci so v nedeljo zvečer vlomili v urad načelnika oddelka hrvaške kriminalistične policije Željka Dolečkega v stavbi hrvaškega ministrstva za notranje zadeve v Zagrebu in izpraznili sef.

Po pisanju nekaterih hrvaških medijev, naj bi bil, po zaenkrat še neuradnih podatkih, lastnik ukradenega zklada iz sefa Antonio I., ki so ga 15. februarja  v Zagrebu ustavili pripadniki posebne enote policije Kobra in v njegovem avtu našli 280.000 evrov in dva kilograma zlata. Najdeni denar in zlato so mu odvzeli in mu izdali potrdilo o odvzemu.

Medtem je Antonio I. policiji že predložil ustrezna dokazila, o izvoru bogastva. Gotovina je bila del kupnine od prodaje podedovane hiše, prav tako je imel podtrdilo o nakupu zlata v Italiji.

Še vedno pa ni jasno, zakaj sta bila denar in zlato še vedno v uradu Dolačkega, oziroma zakaj nista bila vrnjena, glede na to, da njun izvor ni bil nezakonit.

Po pisanju 24sata.hr, pa naj bi šlo za investicijsko zlato, katerega cena je 36,5 evra za gram, preiskava pa naj bi razkrila, da je šlo za »umazan denar«, ki naj bi ga več vpletenih »pralo« preko slamnatih podjetij.

Med preiskavo so zaslišali tudi več zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve, saj se domneva, da naj bi bili med odgovornimi za krajo tudi policisti.

Iz nacionalnega sindikata policije pa so včeraj sinoči poslali odprto pismo ministru Vlahu Orepiću, v katerem znova zahtevajo zamenjavo celotnega vodstva hrvaškega ministrstva za notranje zadevePo njihovem mnenju vodilni nezakonito zasedajo delovna mesta kljub neizpolnjevanju pogojev. V pismu zahtevajo tudi zamenjavo ravnatelja policije in načenika policijska uprave v Zagrebu.