Črna kronika

Na sodišču v ponedeljek predobravnavni narok zoper Radana

STA
12. 1. 2016, 15.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na sodišču bo v ponedeljek predobravnavni narok zoper zdravnika Ivana Radana, ki ga obtožnica med drugim bremeni šestih umorov.

Milka Krapež
Radanu očitajo tudi tri kazniva dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog.

Obtožnica Radana, ki je v priporu od 18. maja lani, bremeni šestih umorov iz morilske sle. Takšen umor se kaznuje z zaporom najmanj 15 let. Prav tako mu tožilstvo očita ponarejanje listin, za kar je zagrožena dvoletna zaporna kazen, in osem kaznivih dejanj neupravičenega strokovnega snemanja, kar se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Radan naj bi glede na obtožnico tudi zlorabil uradni položaj oz. uradne pravice. Kazenski zakonik določa, da se javni uslužbenec, ki izrabi svoj uradni položaj zato, da bi pridobil kakšno nepremoženjsko korist oz. komu prizadejal škodo, kaznuje z zaporom do enega leta. Če povzroči večjo škodo, pa se kaznuje z zaporom do treh let.

Radanu prav tako očitajo tri kazniva dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog, za kar je zagrožen zapor med pol leta in osem let. Če to stori zdravnik, je kazen višja - od enega do 12 let zapora.

Krstić je že v ugovoru proti obtožnici, s katerim sicer ni uspel, opozoril, da je obtožnica vložena, čeprav preiskava ni končana. Obtožnica namreč vsebuje izvedeniško mnenje za tri primere domnevnih Radanovih umorov, za tri pa ne. Poleg tega po mnenju Krstića očitki Radanu v obtožnici niso podkrepljeni z dokazi.