Slovenija

Radan prekrižal delo na Primorskem

tr
7. 1. 2016, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Konrad Kuštrin se zagovarja zaradi besed, izrečenih za osrednji dnevnik na nacionalni televiziji in za prispevek na MMC. Z zasebno tožbo ga preganjata vodja lekarne v šempetrski bolnišnici Marjetka Štefančič in podjetje Gopharm iz Nove Gorice. Očitata mu žaljivo obdolžitev. Trenutno vpleteni še čakajo na poročilo nadzora nad delom omenjene bolnišnice.

sta
Konrad Kuštrin se na ljubljanskem sodišču zagovarja zaradi žaljive obdolžitve.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje predsedniku zdravniškega sindikata Fides, dr. Konradu Kuštrinu. Na zatožni klopi se je znašel zaradi žaljive obdolžitve. To kaznivo dejanje mu očitata v zasebni tožbi vodja lekarne v šempetrski bolnišnici Marjetka Štefančič in novogoriško podjetje Gopharm, trgovina s farmacevtskimi izdelki in medicinskimi potrebščinami, kjer je zaposlena hčerka Štefančičeve Tadeja Štefančič.

Včeraj kaj prida daleč niso prišli, saj še vedno čakajo na poročilo nadzora nad delom šempetrske bolnišnice. To je še v fazi izdelave in bo predvidoma končano februarja. Poročilo bi bilo že končano, če ne bi morali pristojni opraviti nadzora nad delom nevrološke klinike v zadevi Radan. Sojenje Kuštrinu se nadaljuje marca in naj bi se takrat tudi končalo.

SPORNE IZJAVE NA TELEVIZIJI

Kuštrin, ki je specialist anesteziologije z reanimatologijo in je na čelu zdravniškega sindikata že več let, je po mnenju obeh tožečih strank podal izjemno žaljive izjave, ki so neresnične in škodujejo njuni časti in dobremu imenu. Obdolženi naj bi to storil z izjavo, ki jo je 21. februarja predlani podal novinarki nacionalne televizije Eugeniji Carl za osrednji TV Dnevnik RTV Slovenija in naslednji dan v pisnem prispevku z naslovom Korupcija pri naročanju zdravil v šempetrski bolnišnici? Marjetko Štefančič in Gophram so zbodle izjave: »Ona ima roko popolnoma nad vsem, kar pride v bolnišnico«, »Mislim, da je vodja lekarne delala v glavnem v interesu Gopharma« in »bolj za 'finto', neko kamuflažo pa se potem imenujejo neke komisije«.

Kazenski zakonik za žaljivo obdolžitev predvideva denarno kazen ali nekajmesečno zaporno kazen. 

In še izjavi, ki sta bili objavljeni na portalu MMC RTV Slovenija: »Komisije so samo finta, Štefančičeva privilegira Gopharm« ter »Vodja lekarne Metka Štefančič ima roko nad vsem, kar gre iz bolnišnice in pride vanjo. Nedvomno je vključena v postopke dobaviteljev.« Za zasebna tožilca je sporna še obdolženčeva izjava: »Štefančičeva omogoča posel podjetju svoje hčere, komisije pa so samo 'finta', navadna kamuflaža. Člani komisije so vključeni v postopek šele na koncu. Od vodje lekarne dobijo popis zdravil in medicinskih pripomočkov, v katerem so navedene blagovne znamke točno določenega proizvajalca.«

BESEDE POVZROČILE ŠKODO

Zasebna tožilca sta izjave označila za čiste izmišljotine, ki so jima povzročile hudo škodo. Gopharm kot dobavitelj z bolnišnicami posluje v večini primerov prek javnih naročil. V preteklih letih je to podjetje s šempetrsko bolnišnico ustvarilo minimalen promet, to je le tri odstotke. Glede Tadeje Štefančič pa pravita, da nima v lasti podjetja Gopharm, ampak je to od leta 2009 v lasti podjetja Farmadent. Tadeja Štefančič pa v Gopharmu opravlja zgolj poslovodsko funkcijo in je bila do maja 2009 manjšinska družbenica Gopharma ter že takrat ni imela nobenega odločilnega vpliva na poslovanje te družbe.