Svet

Konrad Kuštrin naj bi žalil

tr
14. 7. 2015, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zdravnik in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin se zagovarja zaradi žaljive obdolžitve. To mu očitata Marjetka Štefančič in podjetje Gopharm iz Nove Gorice

sta

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je včeraj sedel predsednik zdravniškega sindikata Fides dr. Konrad Kuštrin. Tjakaj sta ga posadili vodja lekarne v novogoriški splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Marjetka Štefančič in podjetje Gophram, trgovina s farmacevtskimi izdelki ter medicinskimi potrebščinami, kjer je zaposlena hčerka Štefančičeve Tadeja Štefančič. V zasebni tožbi mu očitata žaljivo obdolžitev.

KRATEK ČAS NA SODIŠČU

Vendar so prisotni kaj kmalu zapustili hram pravice zaradi nesporazuma z vabili. Na njem je pisalo, da obdolženca vabijo na predobravnavni narok, namesto na poravnalni narok in glavno obravnavo. Ker se zato obdolženi ni pripravil na zaslišanje, je sojenje prestavljeno na september. Kuštrin, ki je specialist anesteziologije z reanimatologijo in na čelu zdravniškega sindikata že šesti mandat, je po mnenju obeh tožečih strank podal izjemno žaljive izjave, ki so neresnične in škodujejo njuni časti in dobremu imenu. Obdolženi naj bi to storil z izjavo, ki jo je 21. februarja lani podal za osrednji TV dnevnik RTV Slovenija in naslednji dan v pisnem prispevku z naslovom Korupcija pri naročanju zdravil v šempetrski bolnišnici? Marjetko Štefančič in Gophram so zbodle izjave: »Ona ima roko popolnoma nad vsem, kar pride v bolnišnico«, »Mislim, da je vodja lekarne delala v glavnem v interesu Gopharma" in "bolj za 'finto', neko kamuflažo pa se potem imenujejo neke komisije«.

UŽALIL VODJO LEKARNE

In še izjavi, ki sta bili objavljeni na portalu MMC RTV Slovenija: »Komisije so samo finta, Štefančičeva priviligira Gopharm« ter »Vodja lekarne Metka Štefančič ima roko nad vsem, kar gre iz bolnišnice in pride vanjo. Nedvomno je vključena v postopke dobaviteljev.« Za zasebna tožilca je sporna še obdolženčeva izjava: »Štefančičeva omogoča posel podjetju svoje hčere, komisije pa so samo 'finta', navadna kamuflaža. Člani komisije so vključeni v postopek šele na koncu. Od vodje lekarne dobijo popis zdravil in medicinskih pripomočkov, v katerem so navedene blagovne znamke točno določenega proizvajalca.«

ŠLO NAJ BI ZA ČISTO IZMIŠLJOTINO

Zasebna tožilca argumentirata zasebno tožbo rekoč, da obdolženi žaljive obdolžitve ne more dokazati, saj gre za čiste izmišljotine. Gopharm kot dobavitelj z bolnišnicami posluje v večini primerov prek javnih naročil. V preteklih letih je to podjetje s šempetrsko bolnišnico ustvarilo minimalen promet, to je le tri odstotke. Glede Tadeje Štefančič pa pravita, da nima v lasti podjetja Gopharm, ampak je to od leta 2009 dalje v lasti  podjetja Farmadent. Tadeja Štefančič pa v Gopharm opravlja zgolj poslovodsko funkcijo in je bila do maja 2009 manjšinska družbenica Gopharma ter že takrat ni imela nobenega odločilnega vpliva na poslovanje te družbe. Kot še izhaja iz zasebne tožbe, je hči Metke Štefančič, ki je vodja šempetrske bolnišnice, a to dejstvo ne vpliva na omogočanje protipravne koristi in ugodnosti. Metka Štefančič sodeluje samo v komisiji za javna naročila, kjer ponudnik ne more biti Gopharm. V vlogi vodje lekarne svoje delo opravlja pošteno in transparentno.