Svet

Svetovni voditelji dogovoru z Iranom močno ploskajo

T.C.
14. 7. 2015, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je v zvezi z današnjo sklenitvijo dogovora z Iranom glede njegovega jedrskega programa dejal, da si je svet lahko oddahnil. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dejal, da bi lahko dogovor omogočil razvoj sodelovanja med EU in Iranom, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa ga je označil za zgodovinskega.

Reuters

Reuters

"Prepričani smo, da si je svet danes zares lahko oddahnil," je dejal Putin v izjavi, ki so jo objavili na spletni strani Kremlja. Poudaril je, da so se pogajalci kljub različnim pritiskom odločili za stabilnost in sodelovanje.

Putin je po poročanju tujih tiskovnih agencij še dejal, da si bo Moskva prizadevala za to, da se bo dogovor udejanil in da bodo vse strani spoštovale zaveze.

Predsednik Evropskega sveta Tusk je dejal, da bi dogovor lahko predstavljal točko preloma v odnosih med Iranom in mednarodno skupnostjo, če bo spoštovan, pa se odpirajo nove možnosti za sodelovanje med unijo in Teheranom.

Tusk je čestital pogajalcem, še posebej visoki zunanji predstavnici EU Federici Mogherini, "katere neutrudna prizadevanja so dokaz konstruktivne vloge EU v mednarodnih odnosih".

Da se začenja novo obdobje, je prepričan predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je poudaril, da je dogovor dober za regijo, Iran in za globalno varnost.

Peter Schrank

Generalni sekretar ZN je dejal, da zgodovinski dogovor dokazuje, kako potreben je dialog. "Vem, da je bilo vloženega veliko dela in občudujem odločenost pogajalcev ter pogum njihovih državnih voditeljev," je dejal Ban, ki upa, da bo dogovor prinesel mir in stabilnost v regijo.

Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da gre za zgodovinski dogovor, ki dokazuje, da gre svet naprej.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je pridružila pozdravom dogovora z Iranom in ocenila, da gre za "pomemben uspeh vztrajne politike in mednarodne diplomacije". Dodala je, da se je svet s pogajalskim rezultatom na Dunaju zelo približal cilju, da Iran prek celovite transparentnosti in sistema mednarodnega nadzora brez primere ne bo posedoval vojaškega jedrskega programa. Ob tem je nemška kanclerka opozorila, da je sedaj potrebno v doglednem času uresničiti pogajalski rezultat, in vse strani pozvala, naj prispevajo k temu.

Iranu je za sklenitev dogovora čestital sirski predsednik Bašar al Asad, ki je prepričan, da je to preobrat v zgodovini Irana, regije in sveta. Iran sicer velja za najtesnejšega Asadovega zaveznika.

ba92cbf8a1200babd920a21a4df064cc.jpeg

Tudi zveza Nato je pozdravila "zgodovinski preboj" na Dunaju. "Ta dogovor predstavlja zgodovinski preboj, ki bo, ko bo v celoti uresničen, okrepil mednarodno varnost," je izjavil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Odzval se je tudi Vatikan in dogovor z Iranom označil kot zelo pozitivnega. "Gre za pomemben rezultat dosedanjih pogajanj, ki pa zahteva nadaljevanje prizadevanj vseh vpletenih, da bo obrodil sadove," je dejal tiskovni predstavnik papeža Frančiška, Federico Lombardi. Dodal je, da si Vatikan želi, da bo dogovor pozitivno vplival ne samo na jedrski program, pač pa tudi na druga področja.

Reuters