Slovenija

Nova radovljiška stanovanjska soseska - prodana več kot polovica stanovanj

STA
7. 1. 2016, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nova stanovanjska soseska v Radovljici Vurnikov trg je konec lanskega leta dobila uporabno dovoljenje, ki bo po izteku pritožbenega roka danes postalo pravnomočno. Prodana je že več kot polovica od 93 stanovanj, prvi kupci pa se bodo sedaj začeli vseljevati. Občina se bo potrudila, da bo še to leto dokončan tudi objekt knjižnice.

Ciril Globočnik, radovljiški župan

Več kot pet let po začetku gradnje, ki se je zavlekla zaradi stečaja škofjeloškega SGP Tehnika, bo poslovno-stanovanjski kompleks na vhodu v mestno jedro Radovljice vendarle zaživel. S tem se bo spremenila tudi podoba mesta.

"Z odstranitvijo varovalnih ograj okoli gradbišča bo vstop v mesto poslej lepši," je zadovoljen radovljiški župan Ciril Globočnik. Kot je pojasnil, bodo še pred tradicionalnim pomladnim festivalom čokolade predvidoma porušili tudi objekt Zavarovalnice Triglav, ki se bo preselila v nove prostore.

Podobo bo sicer nekaj časa še kazil nedokončan objekt nove knjižnice, katerega investitor je občina. Ta se še vedno trudi najti možnost sofinanciranja gradnje prek razpisov za evropska sredstva ali čezmejnega sodelovanja, obstaja pa tudi varianta, da bi občina projekt s pomočjo kredita sfinancirala sama. Zanj bi potrebovala še okoli 2,5 milijona evrov.

"Knjižnico je treba dokončati, da se projekt v celoti zaključi," pravi župan, ki računa, da bo gradnja končana še v tem letu ali pa najkasneje v začetku leta 2017. Pri velja, da bo leto 2016 za radovljiško občino, podobno kot za ostale občine v državi, finančno zelo težko, saj se bodo prihodki zaradi nižjih povprečnin znižali za milijon evrov. Zaradi obsežnih zakonskih obveznosti bo zato za investicije na voljo manj denarja.

Medtem ko dokončne rešitve za knjižnico še ni, pa je bilo za ostali tri objekte poslovno-stanovanjskega kompleksa Vurnikov trg konec decembra izdano uporabno dovoljenje. Enako tudi za zunanjo ureditev in komunalno infrastrukturo, za katero je poskrbela občina, investitor v 16 milijonov evrov vreden kompleks pa je bila družba Perina.

Več kot polovica stanovanj je že prodanih. Največ kupcev prihaja iz Ljubljane in Primorske, pa tudi iz Italije in Rusije. Interes je velik in v Perini računajo, da bodo do maja prodana vsa stanovanja.

Medtem so nova stanovanja na območju zgornje Gorenjske na voljo tudi na Jesenicah, kjer je bila prav tako pred kratkim zaključena ureditev štirih stanovanjskih blokov z 62 stanovanji na Hrenovici, kjer je cena stanovanj nižja kot v Radovljici, saj se Vurnikov trg lahko ponaša z boljšo lokacijo.