Svet

Cameron poziva Nemčijo, naj pomaga

STA
7. 1. 2016, 07.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Britanski premier David Cameron je danes pozval Nemčijo, naj mu pomaga doseči ustrezne reforme Evropske unije, ki so potrebne, da Britance prepriča, da ostanejo v 28-članski povezavi. "Podpora našemu članstvu se je iz leta v leto zmanjševala. Zato se pogajam o spremembah, ki bodo naslovile skrbi Britancev," je zapisal v prispevku za nemški Bild.

Reuters
David Cameron

Ob tem je Cameron še opozoril, da bodo spremembe koristile celotni EU, Nemčija pa lahko pomaga pri njihovem sprejemu.

Britanski ministrski predsednik si prizadeva, da bi zmanjšali birokracijo znotraj EU ter več pristojnosti iz Bruslja prinesli na države članice. Zahteva tudi zagotovila, da bo Velika Britanija zavarovana pred tesnejšo politično integracijo in ekonomskimi odločitvami 19 članic evro območja. Te zahteve so se doslej izkazale kot relativno nesporne.

Glavno jabolko spora naj bi bilo za nekatere članice EU, da si Cameron prizadeva omejiti ugodnosti za migrante iz EU v prvih štirih letih bivanja v Veliki Britaniji. Kritiki ocenjujejo, da bi to šlo na račun nediskriminatornega načela in prostega pretoka ljudi znotraj EU.

"Želimo preprečiti, da bi ljudje uživali dobrobiti našega sistema, ne da bi vanj tudi prispevali," je zapisal britanski premier. "Tako kot Nemčija, tudi Velika Britanija verjame v načelo prostega pretoka ljudi. A to ne sme pomeniti, da lahko že prvi dan zahtevamo vse pravice. Zaradi tega predlagam omejitev za prva štiri leta," je še zapisal.

Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi bila načeloma naklonjena britanskemu stališču, a je hkrati tudi poudarila, da temeljni dosežki evropske integracije ne morejo biti predmet razprav.

Cameron se bo danes v nemškem mestu Wildbad Kreuth ob robu klavzure na Bavarskem vladajočih krščanskih socialistov (CSU) sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel in poslanci CSU. Govorili naj bi predvsem o zaostrovanju politike priseljevanja v EU. Kasneje bo odpotoval na Madžarsko, kjer se bo v Budimpešti sestal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.