Črna kronika

Med Bubijevo likvidacijo je doma dremal

robert marin
6. 10. 2015, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je včeraj nadaljevalo sojenje 30-letnemu Radenku Đurđeviću, obtoženemu uboja Mustafe Rastoderja januarja 2009. Pričala je obdolženčeva mama Jovanka Nikolić in zatrdila, da je njen sin v času, ko se je zgodil zločin, doma spal.

Svet24

Po več kot šestih letih je smrt 28-letnega Mustafe Rastoderja, ki so ga 19. januarja 2009 z osmimi streli likvidirali v njegovem kletnem stanovanju na Litostrojski cesti v Šiški v Ljubljani, še vedno zavita v tančico skrivnosti.

Tožilci so prepričani, da se je danes 30-letni Radenko Đurđević z ubojem maščeval Rastoderju, ker je njegovo sestro in svojo soprogo Anjo Nikolić uvedel v svet heroina, obdolženčeva mama pa trdi, da je njen sin v času, ko se je zgodil zločin, spal doma na kavču. Jovanka Nikolić je sicer o dogajanju na kritičen dan včeraj govorila že četrtič; prvič takoj po dogodku s policisti, dvakrat pa tudi že na sodišču. Njenemu sinu namreč sodijo že tretjič; prvič je bil oproščen, drugič obsojen na 12 let, nato pa so vrhovni sodniki sodbo razveljavili in primer vrnili v novo presojo.

Bubi pred ubojem grozil s samomorom

Umorjeni Rastoder je s partnerico živel v kletnem stanovanju bloka na Litostrojski, Radenko pa z mamo in njenim partnerjem v pritličju. Po pripovedovanju Jovanke Nikolić se je večer pred likvidacijo Bubija, kot so imenovali Rastoderja, Anji zaradi mamil »odpeljalo«. Ker je kljub prepovedi približevanja fizično obračunala z mamo, so jo policisti odpeljali v prostore za pridržanje, Rastoderja pa v tem času po besedah priče ni bilo doma. Vrnil se je šele po »predstavi«, v spremstvu prijatelja Bineta Jovanovića, za katerega so sicer svojci obdolženca in njegov odvetnik Mitja Kunič prepričani, da je pravi krvnik Rastoderja, da ga je »pospravil« zaradi mamil in nekih dolgov.

Po besedah obdolženčeve mame je bil Rastoder, ko je izvedel, da se je Anja spet znesla nad mamo, zelo prizadet. Na hodniku je Jovanki Nikolić dejal, da bo storil samomor, ko ga je prepričala o nasprotnem, pa ji je rekel, da mu je kot druga mati. Po pretepu s hčerko je Jovanka Nikolić sicer več ur pretresena sedela doma na stranišču, kadila in razmišljala, medtem ko je njen partner spal. Zjutraj, ko bi morala po opravkih na center za socialno delo, je od sosedov izvedela, da je  Rastoder mrtev. Stanovanjska vrata so bila namreč odprta; šest nabojev ga je zadelo v prsni koš, eden v levo stegno, iz neposredne bližine pa je strelec že hudo ranjeni žrtvi zadal usodna strela pod brado in v tilnik.

»Denar leži na cesti, samo pobrati ga je treba«

In kje je bil ves ta čas obdolženi? Po maminih besedah se je domov vrnil po sestrinem izbruhu, nato pa zadremal na domačem kavču pred televizorjem. Ko mu je zjutraj povedala, da so Bubija ubili, ji je v polsnu odvrnil: »Mami, ne pribijaj!« Med pričanjem je poudarila: »Moj sin ni morilec, zanj se bom borila do zadnje kaplje krvi. Lahko povem samo to, da sem ponosna nanj!« Jovanka Nikolić je še povedala, da so bili z umorjenim v dobrih odnosih in da jo je vselej spoštoval, v nasprotju s hčerko, ki jo je pretepala od dopolnjenega 17. leta. Ko je Rastoderjeva mama ob neki priložnosti vprašala, kje je dobil vrečo, polno denarja, ji je prijazno odvrnil: »Jovanka, denar leži na cesti, samo pobrati ga je treba!« Sojenje se bo nadaljevalo 19. oktobra.