Slovenija

Nezakonito določena cena

Gabrijel Toplak
6. 10. 2015, 18.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V tamkajšnjem Društvu Forum so prepričani, da gre za del, ki je namenjen zbiranju namenskih sredstev za novo odlagališče, o katerem pa po njihovih trditvah občinski svet ni nikoli odločal.

sta

Društvo Forum Ormož javnost opozarja na po njihovem mnenju do zdaj nezakonito določeno ceno odlaganja ostanka komunalnih odpadkov. Pravijo, da gre za del, ki je namenjen zbiranju namenskih sredstev za novo odlagališče v višini 34,7 evra na tono, o katerem pa po njihovih trditvah občinski svet ni nikoli odločal.

CENA PODTAKNJENA

Vili Trofenik, nekdanji župan in večni tekmec aktualnega župana, je pred dnevi poudaril, da vsa njihova dozdajšnja opozorila o nezakonitosti cene niso zalegla, čeprav naj bi tudi na ministrstvu za okolje že lani v celoti pisno pritrdili njihovim opozorilom in napovedali inšpekcijski nadzor. »Ne samo da o tem delu cene občinski svet nikoli ni odločal, ampak je bila cena podtaknjena občinskemu svetu v nekakovostnem in pomanjkljivem elaboratu iz leta 2013. Ko smo razkrili nezakonitost, sta jo naknadno poskušala navidezno legalizirati za to nepristojni župan in direktorica koncesionarja z aneksom h koncesijski pogodbi v septembru 2013,« pravi Trofenik. Pristojni občinski odbor naj bi govoril o spremembi cene, a predlagatelji po Trofenikovih besedah še vedno ne priznajo dozdajšnje nezakonitosti. Kot dodaja sogovornik, znižanje cene opravičujejo zgolj z iskanjem presežka odpadkov na trgu, saj so usahnili odpadki iz Ptuja in Nove Gorice.

ZAVAJANJE JAVNOSTI

Trofenik se sprašuje, zakaj so odgovorni potrebovali dve leti in pol za spoznanje, da tega ne morejo več početi, in ali je to posledica ugotovitev nadzora in zagroženih sankcij oziroma česa drugega. »Iskanje viškov komunalnih odpadkov na trgu z znižanjem cene bi bila slaba šala, če ne bi šlo za skrajno neodgovoren in žaljiv poskus zavajanja javnosti in osnovno pomanjkanje odgovornosti ter sposobnosti priznanja napake,« je prepričan Trofenik.

NEZAKONITI ELABORATI

Znižanje cene naj bi občinski svet sprejel predvidoma še v tem tednu, vendar so v društvu vseeno prepričani, da na občini o nezakonitosti postopka sprejemanja cene in o neustavnosti uveljavitve predpisa za nazaj očitno ne razmišljajo. Pravijo, da jih zanima samo »denar, občine vladar«. Koncesionar ob tem po njihovem pripravlja nezakonite elaborate, ki omogočajo polnjenje občinske in drugih blagajn, župan Alojz Sok pa hkrati vrača uslugo z nezakonitim podaljševanjem koncesijskih pogodb.