Slovenija

Za težave študentov s podaljševanjem bivanja v študentskih domovih bodo iskali najugodnejšo rešitev

T.C.
6. 10. 2015, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V povezavi s težavami študentov pri podaljševanju bivanja v študentskih domovih se je danes sestalo vodstvo ministrstva za izobraževanje z vodstvi Študentske organizacije Slovenije, Študentskih domov Ljubljana in Študentskega sveta stanovalcev študentskih domov. Dogovorili so se za skupno iskanje najugodnejše rešitve za vse vpletene.

N

STA

Glede na to, da dokončni podatki še niso znani, so se na sestanku dogovorili, da Študentski domovi v Ljubljani čim prej pripravijo dokončne podatke, na podlagi katerih bodo lahko v dogovoru z vsemi deležniki nadaljevali z aktivnostmi, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V vmesnem času bodo preverili morebitne nove kapacitete, kot so dijaški domovi, ki bodo pomagale rešiti nastalo situacijo. V tem času študentski domovi študente po trditvah ministrstva ne bodo izseljevali.

V Študentski organizaciji Slovenije so v sredo opozorili, da okoli 500 študentom, ki letos nadaljujejo magistrski študij, grozi, da bodo ostali brez sobe v študentskem domu. Z namenom iskanja ustrezne rešitve so se isti dan sestali predstavniki Študentskih domov v Ljubljani in ministrstva, vendar brez rezultata. Dogovorili so se le, da bodo iskali ustrezno rešitev.

mk

Skladno z razpisom za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2015/2016 bi morali tisti, ki so bivali v študijskem letu 2014/2015 in jim je pravica do subvencioniranega bivanja potekla med tem študijskim letom, vložiti prošnjo za sprejem in ne za podaljšanje.

Tako bi kandidirali z drugimi, ki še niso bivali v študentskem domu, hkrati pa bi bili uvrščeni na prednostni seznam. Posledično bi se morali ob prenehanju statusa izseliti, nova vselitev pa bi se lahko zamaknila do pomladi. V preteklih letih so ti študenti običajno vlagali prošnje za podaljšanje in niso imeli težav, bivanje pa so nemoteno nadaljevali.

sta