Slovenija

Štipendisti brez denarja

Renata Žnidar
6. 10. 2015, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kar 86 štipendistov, ki so do 30. septembra letos prejemali štipendije iz Posavske štipendijske sheme, je pred dnevi ostalo brez njih. Toda to ne pomeni, da zanje ne veljajo druge obveznosti iz pogodb z delodajalci.

I. V., arhiv DL

Po zaključku financiranja iz evropske perspektive 2007−2013 obstaja bojazen, da se zaključuje tudi projekt, ki ga je Regionalna razvojna agencija (RRA) Posavje začela izvajati že leta 2002.

Posavje je doseglo dobre rezultate, saj so prek štipendijske sheme podelili 346 štipendij, vključenih je bilo več kot sto delodajalcev. To je glede na majhnost območja po besedah Nataše Šterban Bezjak iz posavske RRA dober uspeh. Med drugim ga pripisujejo dejstvu, da so tovrstno štipendiranje začeli prvi, kar je omogočilo dodatno prepoznavnost projekta.

TAKOJ NA DELO

V prihodnje pričakujejo, da se bo število štipendistov znižalo, saj se morajo po novem takoj po zaključku izobraževanja, za katerega so prejemali štipendijo, za eno leto zaposliti pri delodajalcu. To pomeni, da lahko izobraževanje nadaljujejo šele po obvezni enoletni zaposlitvi. Na RRA zato predvidevajo, da bo veliko takih, ki raje ne bodo prejemali štipendije, kot da bi jim bilo onemogočeno nadaljevanje izobraževanja takoj po zaključku prejšnjega.

PODJETJE LE TRETJINO

Do zdaj je veljalo, da je RRA vsako leto aprila objavila javni poziv za izbor delodajalcev za naslednje šolsko leto. V praksi je to pomenilo, da so podjetjem, ki so se javila na poziv in bila izbrana, omogočili vključitev v sistem subvencioniranega kadrovskega štipendiranja. Trideset odstotkov sredstev za štipendijo je tako zagotovilo podjetje, dvajset odstotkov občina, v kateri ima podjetje sedež, preostali del pa je zagotovila Regionalna razvojna agencija Posavje iz naslova Evropskega socialnega sklada oziroma Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije.

R. Ž.

Čeprav so v RRA Posavje državo več let opozarjali na to, da je treba zagotoviti denar za nadaljevanje štipendiranja tudi po zaključku finančne perspektive, sicer bodo štipendisti ostali brez denarja, se to ni zgodilo.

SPRENEVEDANJE?

Še več, Irena Kuntarič Hribar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pred kratkim na predstavitvi Posavske štipendijske sheme zagotavljala, da se štipendiranje normalno nadaljuje, da bodo delodajalci zagotovili denar, predvidoma januarja prihodnje leto pa naj bi ministrstvo objavilo razpis, na podlagi katerega naj bi se država odločila za sofinanciranje štipendij.

Vendar v praksi ni tako, saj so štipendisti in delodajalci podpisali pogodbe le do 30. septembra letos, na kar so na številnih sestankih v Ljubljani večkrat opozorili predstavniki RRA, a je Kuntaričeva za to menda izvedela šele na omenjeni predstavitvi.

OSTALI BREZ DENARJA

Med drugim je ugotovila, da to na težavo meče povsem novo luč. A je več kot očitno, da se kljub novi ugotovitvi predstavnice ministrstva nič ne spreminja. Štipendisti so pred dnevi ostali brez denarja, skupaj z delodajalci jim trenutno ostane le to, da počakajo na morebitni januarski razpis.