Svet

Ukrajinski uporniki lokalne volitve preložili na prihodnje leto

T.C.
6. 10. 2015, 16.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vodstvi dveh samooklicanih ljudskih republik v Ukrajini, Doneck in Lugansk, ki sta v rokah proruskih upornikov, sta danes v skupni izjavi sporočili, da bosta v skladu z zahtevami Zahoda lokalne volitve preložili na naslednje leto.

Lokalne volitve so bile v regiji Doneck načrtovane za 18. oktober, v regiji Lugansk pa za 1. november. V obeh regijah bodo zdaj volitve izvedli prihodnje leto.

EU in Rusija sta danes odlog volitev pozdravili. EU je potezo označila kot "temeljni korak" proti implementaciji mirovnega dogovora iz Minska. "Izvajanje (odločitve) bo predstavljalo temeljni korak k popolni implementaciji dogovora iz Minska," so sporočili iz Bruslja.

Arhiv Svet24

Tudi v Moskvi po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova pozdravljajo odločitev proruskih sil v vzhodni Ukrajini za preložitev datuma lokalnih volitev na naslednje leto.

Dogovor o preložitvi lokalnih volitev v Ukrajini so v petek dosegli na srečanju nemške kanclerke Angele Merkel, francoskega predsednika Francoisa Hollanda ter predsednikov Ukrajine in Rusije, Petra Porošenka in Vladimirja Putina v Parizu.

Dogovorili so se, da bodo volitve pripravili po letu 2015, tako da ne bodo sporne, potekale pa bodo v skladu z ukrajinsko zakonodajo. V Ukrajini bi sicer morale biti lokalne volitve 25. oktobra.

Arhiv Svet24