Slovenija

Evropski parlament tudi o aferi Volkswagen

T.C.
6. 10. 2015, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

O aferi Volkswagen je danes tekla razprava tudi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Večina poslancev se je zavzela za čimprejšnjo vzpostavitev karseda realističnih testiranj izpušnih plinov. Razprava se bo nadaljevala, parlament pa naj bi ustrezno odločitev sprejel predvidoma konec oktobra.

Twitter

Kot je povedala belgijska poslanka iz vrst socialdemokratov Kathleen Van Brempt, bi morali kar se da hitro vzpostaviti vseevropski organ za certificiranje avtomobilskih motorjev, ki bi ugotavljali dejansko količino izpustov v okolje.

Arhiv proizvajalca

Poslanka je tudi pozvala Evropejce, naj se po razkritjih glede Volkswagnovih prevar pri testih izpuhov njihovih dizelskih avtomobilov preusmerijo k električnim vozilom. Izrazila je tudi upanje, da bo ta kriza zdaj pripomogla k hitrejšemu razvoju vozil na obnovljive vire.

Evropska komisarka za industrijo Elzbieta Bienkowska je v razpravi obljubila "ničelno toleranco do prevar". Napovedala je tudi sankcije, če se avtomobilska podjetja ne bi držala predpisanih mejnih vrednosti glede izpustov v okolje. Evropska komisija je že pred dvema letoma predlagala, da bi avtomobile testirali v realističnih pogojih, ne pa v laboratorijih, je dejala.

Ogorčenje zaradi Volkswagnowega "kriminalnega obnašanja" je bilo čutiti v vseh političnih skupinah v Evropskem parlamenti. Večina poslancev je v razpravi tudi pozivala, da je treba storiti vse, da se kaj takega ne bi moglo ponoviti. Nemški poslanec Zelenih Michael Cramer je tudi opozoril, da je bilo še posebej boleče, ker so Volkswagnove manipulacije odkrili v ZDA, ne pa v Evropi.

Arhiv Svet24