Črna kronika

Primeri, ko hočejo otroka iz vrtca odpeljati neznanci

Gabrijel Toplak
19. 12. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ravnatelj dupleške šole in tamkajšnji vzgojiteljici vrtca pravijo, da primerov, ko bi želel odpeljati otroka kakšen neznanec, še niso imeli, a vseeno imajo določeno obliko samozaščite na dokaj visoki ravni. Za oddajanje otroka drugi osebi jim morajo starši posredovati osebne podatke te osebe in pisno zagotovilo.

Gabrijel Toplak

Potem ko smo že večkrat slišali ali prebrali, da se v posameznih vrtcih pojavljajo neznanci, ki se predstavljajo za znanca ali celo sorodnika posameznega otroka, kar se je pred kratkim zgodilo tudi v okolici Šentjurja, kjer je neznanka iz vrtca ukradla malčkove copate in bundo ter vzgojiteljico prepričala, da je otrokova teta, je ekipa časnika Svet24 obiskala ravnatelja Osnovne šole Duplek. 

Đano Novak, ki vodi eno večjih izobraževalnih ustanov v okolici Maribora, saj ima dve podružnični šoli in vrtce na petih lokacijah, katere skupaj obiskuje okrog 550 otrok, zagotavlja, da je za varnost dobro poskrbljeno. »Ne beležimo večjih poškodb ali kraj, četudi občasno pride do česa podobnega. Takrat poskušamo odkriti storilca, in ko ga, tudi če izhaja iz šole, mora nositi določene posledice za svoja dejanja. V centralni šoli imamo vsak dan dežurnega učenca, ki skrbi za nadzor prihodov zunanjih obiskovalcev, jih evidentira ter tovrstna poročila vsakodnevno oddaja pomočnici ravnatelja,« pojasnjuje Novak.

V času trajanja pouka delavci tudi skrbijo, da neznane osebe na neki način preverijo in ugotovijo, zakaj so prisotne ob dejavnosti ali karkoli podobnega. »Imamo določeno obliko samozaščite na dokaj visoki ravni in smo nanjo kar pozorni,« poudarja ravnatelj in nadaljuje, da je v šolskih pravilih med drugim zapisano, da lahko otroka v vrtcu prevzamejo samo starši ali njihovi zakoniti zastopniki. Za izročitev otroka drugi osebi pa jim morajo starši posredovati osebne podatke te osebe in pisno potrdilo. Primera, ko bi otroka želela odpeljati iz vrtca neznana oseba, še niso imeli, pravi Novak, so se pa srečali s primerom, ko je otroka nenapovedano želel prevzeti kakšen sosed.

»K sreči smo bolj majhna občina in smo nekako vedeli, komu otroka predajamo. Vseeno pa smo takrat obvestili starše, da želimo njihovo pisno privolitev,« je dejal Novak. V podružničnih šolah pa imajo za nadzor obiskovalcev zaposleno osebo, ki skrbi hkrati za urejenje prostorov, prehrano in tudi sprejemanje obiskovalcev.

In kaj pravita vzgojiteljici skupin, v kateri so otroci med tretjim in četrtim letom? Gabrijela Potrč, vzgojiteljica v skupini Zvezdice, je razložila, da težav pri oddajanju otrok še niso imeli, saj otroke večinoma prevzemajo starši, ki jih tudi bolj ali manj poznajo. »Z njimi imamo dogovorjeno, da napišejo pooblastilo, če bo otroka prevzel kdo drug. Imamo pa tudi seznam, na katerem so navedeni vsi, ki lahko otroka odpeljejo domov,« je dejala Potrčeva.

Prav posebno preverjanje poznanstva, če otroka želi odpeljati neznana oseba, pa imajo v skupini Lumpki. Vzgojiteljica Jerneja Plešivčnik pravi, da ob začetku leta vseh staršev res ne poznajo, zato raje otroka v takšnem primeru na neki način preizkusijo. »'Tin, glej, danes je prišel ati po tebe.' In potem samo čakamo na otrokov odziv,« je zaključila Plešivčnikova.