Slovenija

Slovenski zdravniki za posle zahtevali gotovino in zlate palice

Ž.K./M.J.
19. 12. 2013, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na novinarski konferenci Nacionalnega preiskovalnega urada so predstavili prve izsledke današnje preiskave. Zdravniki naj bi zdravstveno blagajno oškodovali za kar 1.180.000 evrov, do sedaj pa je osumljenih 14 oseb, med katerimi so tako zdravniki, kot tudi dobavitelji zdravstvene opreme.

STA

Današnji dan so zaznamovale preiskave, ki jih je 116 kriminalistov izvedlo na 58 različnih lokacijah. Med drugim tudi v ljubljanskem in mariborskem Kliničnem centru, v bolnicah v Celju in Novem mestu ter v Ortopedski bolnici Valdoltra.

Kot je na tiskovni konferenci povedal Robert Slodej, vodja preiskave so ugotovili, da so slovenski zdravniki za to, da so določenim dobaviteljem zagotovili posel, prejemali podkupnine, ki naj bi se gibale med 5 – 20 odstotki vrednosti posla.

Tako naj bi slovensko zdravstveno blagajno oškodovali za 1.180.000 evrov. Podkupnine, ki so jih prejemali, smo namreč plačali kar davkoplačevalci, saj so dobavitelji običajno za znesek podkupnine zvišali vrednost naročila.

Denar naj bi podjetja preko povezanih družb nakazovala na račune, ki so jih zdravniki odprli v tujini, predvsem v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Med preiskavo so kriminalisti tako naleteli na večje količine gotovine in celo zlate palice. Posamezne podkupnine naj bi se gibale med 10.000 in 100.000 evri.

Do preiskave v kateri je za 59 kaznivih nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril, osumljenih 14 oseb, je prišlo ko so policisti prejeli dve anonimni prijavi in tri kazenske ovadbe. Kot se je slikovito izrazil Robert Slodej :'Enemu izmed dobaviteljev je bilo dovolj in ni več želel plačevati.'

Med pridržanimi je 6 zaposlenih v zdravstvenih ustanovah od teh 4 vodje oddelkov, 2 kirurga in 2 vodji lekarne. Med zdravniki sta bila tudi dva predavatelja na medicinski fakulteti, trije pa so celo sodni izvedenci.

Policija se je osredotočila na preiskovanje dogodkov od leta 2008 naprej, v nadaljnjih postopkih pa si bodo prizadevali z zasegi premoženja vsaj del izgubljenega denarja pridobiti nazaj.

 

STA

Na preiskave se je odzval tudi začasni minister za zdravje Karl Erjavec, ki je dejal, da je ob nastopu na funkcijo imel podrobni pogovor z NPU in jim dal svojo polno podporo pri operativni akciji. Opozoril je tudi da so še drugi segmenti korupcije, ki bodo pod drobnogledom NPU in izpostavil predvsem javna naročila.

Samo Fakin direktor ZZZS je dejal, da je to korak k transparentni porabi javnega denarja, predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin pa pozdravlja razčiščevanje korupcije v zdravstvu in opozarja, da ugledu zdravnikov bolj škodi to, da se o korupciji na splošno le govori, kar zlasti prizadene poštene zdravnike.

O korupciji v zdravstvu se govori že dalj časa. Leta 2003 je tako izbruhnila afera z operacijskimi mizami, na nepoštenje in korupcijo pa se je namigovalo praktično pri vsakem večjem projektu: Pediatrična klinika, Onkološki inštitut in nazadnje tudi pri gradnji novega urgentnega bloka Kliničnega centra v Ljubljani.

Darko Majhenič direktor Nacionalnega preiskovalnega urada je na tiskovni konferenci poudaril, da bodo tudi v prihodnje svojo pozornost usmerjali v odkrivanje sistemske korupcije. Najbolj izpostavljena področja pa naj bi bila bančništvo, zdravstvo, pridobivanje evropskih sredstev in javna naročila.