Slovenija

V UKC Maribor nepravilnosti pri dobavi materiala

STA/M.J.
19. 12. 2013, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kriminalisti v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor preiskujejo domnevne nepravilnosti pri dobavi zdravstvenega materiala in ne gradnji onkologije, je danes povedal vodja tamkajšnjega centra za odnose z javnostmi, marketing in informatiko Janez Lencl. Preiskava naj bi bila osredotočena na enega zdravnika, ki naj bi prejemal provizije.

STA

Lencl je pojasnil, da so jim kriminalisti potrkali na vrata zgodaj zjutraj. Najprej so se oglasili pri direktorju UKC Maribor Gregorju Pivcu in ga seznanili, da bodo v okviru kriminalistične preiskave pod vodstvom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v različnih krajih po Sloveniji preglede izvedli tudi v UKC Maribor.

"Gre za sume korupcije v zdravstvu. Preiskujejo obdobje od leta 2008 do danes, zato so prosili direktorja in nato še ostale strokovne službe za vpogled v določeno dokumentacijo za to obdobje, v finančne transakcije, pri določenih posameznikih pa tudi v njihovo korespondenco, računalnike in elektronsko pošto," je povedal Lencl. "Zanimalo jih je, kateri so bili dobavitelji v določenem obdobju, kakšna zdravila oziroma opremo so dobavljali in kako se je ta roba znotraj kliničnega centra koristila," je pojasnil.

STA


Imen ni razkril, potrdil pa je, da je preiskava zaenkrat osredotočena na enega zdravnika. "Omenili so sum na provizije," je dodal.

Ob tem je Lencl zanikal predhodne neuradne navedbe, da kriminalisti preiskujejo domnevne nepravilnosti v zvezi z nakupom opreme za nov oddelek za onkologijo. "Nič ni v zvezi z onkologijo, kolikor zdaj preiskava kaže," je zatrdil. Kriminalisti v UKC Maribor niso nikogar pridržali, preiskava pa še vedno traja.

Vodstvo kliničnega centra po besedah Lencla doslej ni sumilo na kakšne nepravilnosti pri dobavi materiala. "Do zdaj nismo imeli indicev, da bi bilo kaj narobe. Mislimo, da imamo urejeno dokumentacijo. Kar se nas tiče, mislimo, da so bili postopki korektni," je povedal.

Kriminalisti danes izvajajo hišne preiskave na 58 naslovih za dokazi korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu. Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, preiskave opravljajo na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor. Pridržali so 13 osumljencev.