Črna kronika

Glede Jakliča se oglasil še polhograjski župan Setnikar

STA/M.J.
6. 8. 2013, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Župan občine Dobrova-Polhov Gradec Franc Setnikar zagotavlja, da nekdanji direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič ni bil privilegiran pri pripravi sprememb občinskega prostorskega načrta, s katerimi so postale njegove parcele zazidljive.

Mediaspeed

Pri presoji pobud občanov so upoštevali zgolj prostor, kjer posamezna parcela stoji, poudarja župan. Postopek obravnave Jakličeve pobude je bil po zagotovilih občine ves čas transparenten. Kot pojasnjujejo, je bila pobuda za spremembo namenske rabe Jakličevih parcel podana že 28. februarja 2006 in dopolnjena 13. aprila 2007. Stavbna zemljišča na tem območju so bila določena že v osnutku prostorskega načrta leta 2007, dodajajo.

"Jaklič ni bil v nobenem privilegiranem položaju, da bi njegovo pobudo obravnavali kako drugače kot vse ostale," je v izjavi za STA zagotovil Setnikar. Spletni portal zurnal24.si je sicer izpostavil primer, da je občina zavrnila pobudo za spremembo v zazidljivo za parcelo, ki stoji med dvema hišama in na kateri že stoji pred mnogimi leti na črno zgrajena hiša. Vendar pa župan pravi, da takšnega primera ne poznajo. "Naj povedo konkretno, za katero parcelo gre, in bomo pogledali, za kaj gre," je dejal.

Občina Dobrova-Polhov Gradec je 10. julija sprejela spremembe občinskega prostorskega načrta. Kot navajajo na občini, so prejeli 490 pobud za spremembe prostorskega akta, vsaj delno so upoštevali 48 odstotkov vseh pobud. "Občina bo v prihodnje poskušala ugoditi še vsem ostalim občanom, katerim v tem postopku glede na strogo zakonodajo ni bilo moč pozitivno rešiti vloge, pač pa si bo prizadevala v sodelovanju s posamičnimi resornimi ministrstvi najti ustrezne rešitve," še dodajajo na občini.

Kot izpostavljajo, je veliko interesa za večjo poselitev v občini zaradi njene neposredne bližine Ljubljane. A velik razvojni problem predstavlja pomanjkanje delovnih mest, poleg tega velik del občine sodi v krajinski park Polhograjski dolomiti, v dolinskem delu občine se nahajajo poplavno ogrožena območja, razvojne možnosti za gradnjo pa v tem delu omejujejo tudi najboljša kmetijska zemljišča.

Poudarjajo, da so želeli z novim prostorskim načrtom predvsem zadovoljiti razvojne in življenjske potrebe občanov, brez da bi s tem prišlo do nepotrebnih širitev stavbnih zemljišč za namen organizirane in večstanovanjske gradnje. Kot pravijo, so bili z utemeljevanjem mnogih sprememb namenske rabe prostora na pogajanjih s pristojnimi državnimi nosilci urejanja prostora uspešni, čeprav ne v vseh primerih.