Črna kronika

12 let zapora za uboj pod vplivom črne magije

Robert Marin
30. 5. 2013, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanski okrožni sodniki so 54-letnega Branka Katića spoznali za krivega uboja 77-letne Sare Tadić v Štepanjskem naselju konec aprila lani. Sodba še ni pravnomočna.

Arhiv
Obdolženi se je med sojenjem zagovarjal, da je bil pod vplivom črne magije.

Tožilka Helena Zobec Dolanc je predlagala najvišjo predvideno kazen za uboj, in sicer 15 let zapora, a so bili sodniki z obdolženim bolj milostni, prisodili so mu 12 let, plačati pa bo moral še 15 tisoč evrov odškodnine hčeri pokojne Lilijani Erzenšek. Oškodovanka je sicer zahtevala 30 tisočakov za duševne bolečine, vendar bo preostanek morala izterjati na pravdah. Stroški kazenskega postopka bodo bremenili proračun, do pravnomočnosti sodbe pa Katić zaradi ponovitvene nevarnosti ostaja v priporu.

Katić je med sojenjem dogodek obžaloval in trdil, da je bil »začaran, pod vplivom črne magije«. Njegova zagovornica Barbara Krištov Lučovnik je na predobravnavnem naroku predlagala celo zaslišanje izvedenca za črno magijo, v kolikor tak izvedenec sploh obstaja, vendar sodišče dokaznega predloga ni sprejelo. Včeraj je Katić pred sodbo v končni besedi prisegel, da ni morilec. »Če ne doživiš črne magije, ne veš, kaj se lahko zgodi,« je med drugim dejal, odvetnica pa je zanj predlagala »milejšo kazen« kot  jo je predlagala tožilka.

Po obtožnici je Katić 27. aprila lani okoli pol devetih zvečer z neznanim topim predmetom, najverjetneje modrim pepelnikom, ki je po besedah prič vedno stal na kuhinjskem pultu, a ga preiskovalci na kraju zločina niso našli, najmanj dvanajstkrat udaril po glavi Tadičevo, ki je za posledicami poškodb umrla na kraju. Po uboju je Katić razmetal stanovanje, da bi izpadlo, kot da je bila nesrečnica žrtev roparjev, truplo pa je šele po treh dneh našel sosed in poklical policiste. Osumljenca so policisti prijeli po treh tednih iskanja, ga ovadili in strpali v pripor.

Po prepričanju sodnikov je »grd, skoraj grozovit« uboj Katiću »nedvomno dokazan«. »Žrtev je napadel izza hrbta, da se ni mogla braniti. Sprejela ga je v spalni srajci, kar kaže, da je bil domač, pred leti pa sta bila celo intimna. Ona si je želela ljubezni, kar pa po mnenju obdolženega za njena leta ni bilo primerno,« je med drugim v ustni obrazložitvi sodbe dejala predsedujoča Vesna Podjed, ki se sicer strinja, da gre za dokaj skrivnosten uboj in da je motiv znan zgolj obdolžencu. Dodajmo še, da je bil Katić po mnenju sodnih izvedencev v kritičnem trenutku zmanjšano prišteven, vendar ne bistveno.