Zanimivosti

Lezbični poljubi zamajali tradicijo

M.V.
30. 5. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Lezbična drama 'Blue Is The Warmest Colour' (Modra je najtoplejša barva), pod katero se je podpisal francoski režiser Abdellatif Kechiche, je domov odnesel najprestižnejšo nagrado letošnjega že 66. festivala v Cannesu. Triurni film je navdušil žirijo, ki ji je predsedoval ameriški režiser Steven Spielberg, tisti, ki so si film že ogledali, pa najpogosteje omenjajo eksplicitne in dražljive spolne prizore med glavnima junakinjama.

Reuters
Dekleti sta se poljubljali tudi na rdeči preprogi.

»Nagrado bi želel posvetiti francoski mladini, ki sem jo spoznal med snemanjem filma. Naučili so me namreč ogromno o duhu svobode in življenja v skupnosti,« je Abdellatif Kechiche, režiser tunizijske krvi, povedal ob prevzemu letošnje zlate palme. Žirija je nagradila tudi igro glavnih igralk Lee Seydoux in Adele Exarchopoulos. Slednja v filmu igra 15-letno dekle, katere življenje se spremeni, ko se zaljubi v študentko umetnosti z modrimi lasmi. Film je s svojo kontroverznostjo pritegnil pozornost že na začetku, predvsem zaradi tematike, ki na tovrstnih festivalih ni tako pogosta. »Film je edinstvena ljubezenska zgodba. Počutim se počaščenega, da sem si ga lahko ogledal in občutil to globoko ljubezen glavnih junakinj, ki končata z zlomljenim srcem,« je svojo odločitev utemeljil predsednik letošnje žirije Steven Spielberg.

Nagrade so šle tudi v roke …

Druga najbolj prestižna nagrada je šla v roke bratov Coen za film 'Inside Llewyn Davis', za najboljšega igralca je bil razglašen 76-letni Bruce Dern za vlogo Alexandra Payna v filmu 'Nebraska', nagrado za najboljšo igralko pa je domov odnesla Berenice Bejo za vlogo mame samohranilke v filmu 'The Past'. Naslov najboljšega režiserja je pripadel Amatu Escalantu za mehiški film 'Heli', tretjo najprestižnejšo nagrado za film pa je prejel Jia Zhangke za film 'Tian Zhu Duing (A Touch of Sin)'.